Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O ARBITRAŽI: Na osnovu Zakona Privredna komora ustanovila Arbitražni sud. Arbitražni spor mora biti riješen najkasnije šest mjeseci od njegovog pokretanja

19.11.2019.


Arbitraža ili vansudsko rješavanje sporova, jedan je od bitnih zahtjeva savremenog biznisa, i tom pitanju u Crnoj Gori trebalo bi posvetiti više pažnje, poručeno je sa konferencije Privredne komore posvećene arbitraži kao ekonomičnijem rješavanju sporova. Poručili su da je arbitražni sud, Crnu Goru pozicionirao kao zemlju sa sigurnom pravnom zaštitom.

Za renomirane domaće i strane investitore, na prvom mjestu je predvidivo poslovno okuženje, koje podrazumijeva vladavinu prava i efikasan pravosudni sistem. Zato, kako poručuju iz Privredne komore, u rješavanju eventualnih sporova, prioritet bi trebalo da ima arbitraža.

"Privredna komora je ustanovila Arbitražni sud, kao nezavisnu i samostalnu instituciju, na osnovu Zakona o arbitraži("Sl. list CG", br. 47/2015). Ovaj propis, usklađen sa komedolom Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno pravo, Crnu Goru dodatno legitimiše u međunarodnim okvirima kao zemlju sa sigurnom i efikasnom pravnom zaštitom poslovanja i podstiče privrednu saradnju sa inostranim partnerima", kaže Vlastimir Golubović, predsjednik Privredne komore Crne Gore.

Vansudsko rješavanje sporova u svijetu zauzima centralno mjesto, jer se čak 80 odsto sporova rješava arbitražom, naročito u privredi. Koristi imaju i privrednici i država.

"Privrednici ovakvim načinom dolaze brzo i povoljno do odluke koju mogu da izvrše u zemlji i inostranstvu, dok država rasterećuje sudstvo i povećava njegovu efikasnost jača kredibilitete i prestiž nacionalne ekonomije s aspekta privlačenja investicija", kaže Golubović.

To potvrđuje i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica. Iako očekujeda će biti skraćen postupak koji se vode pred Privrednim sudom, pogotovo kada su u pitanju strani investitori, Sudstvo, kaže, snažno podržava arbitražu. Istog mišljenja su i u ministarstvu pravde.

"Jer samo tim putem se postiže mirenja stanaka, ekonomičnost pred sudovima i brži put do pravosnažne sudske odluke", kaže Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore.

"Arbitraža sa svim karakteristikama, kao što su efikasnost, jednostepenost, i tajnost postupka, te izvršnost arbitražne odluke zasigurno predstavlja poželjan način za rješavanje spornih odnosa, garantujući brzo i stručno rješavanje tih odnosa", kaže Ibrahim Smailović, iz Ministarstva pravde.

Zakon o arbitraži usvojen je još 2015. godine, a predlagač je bilo Ministarstvo pravde. Tako, arbitražni spor mora biti riješen najkasnije šest mjeseci od njegovog pokretanja.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Dijana Drašković, 14.11.2019.


Naslov: Redakcija