Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RODITELJIMA OMOGUĆENO PLAĆENO ODSUSTVO: Tokom prekida obrazovno-vaspitnog rada u školama i vrtićima, jednom od roditelja, staratelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina života, te djeteta sa smetnjama u razvoju, obezbjeđuje se pravo na plaćeno odsustvo sa rada

19.10.2020.


Naredba o pravu na plaćeno odsustvo roditelja djece mlađe od 11 godina stupa na snagu 19. oktobra 2020. godine. Naredba je, kako je saopšteno iz Vlade, donijeta nakon dogovora koji su na zahtjev NKT-a postigli ministarstva prosvjete, ekonomije i Ombudsman.

Naime, Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) dalo je saglasnost za naredbu kojom se tokom prekida obrazovno-vaspitnog rada u školama i vrtićima, jednom od roditelja, staratelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina života, te djeteta sa smetnjama u razvoju, obezbjeđuje pravo na plaćeno odsustvo sa rada.

Pravo na plaćeno odsustvo, kako su pojasnili, ne odnosi se na zaposlene u zdravstvu, Ministarstvu odbrane, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi policije, Upravi carina, Poreskoj upravi, Upravi za nekretnine, Direktoratu za državni trezor u Ministarstvu finansija koji rade na poslovima realizacije Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa COVID 19, koji je donijela Vlada Crne Gore.

Subvencije za plaćeno odsustvo roditelja isplaćivaće se u skladu sa Programom pružanja podrške privredi i zaposlenima (Pixabay)

Ovo pravo ne mogu ostvariti ni zaposleni u Upravi za inspekcijske poslove, Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, ustanovama za smještaj lica iz oblasti za socijalnu i dječju zaštitu, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, službama zaštite i spašavanja i u drugim organima, službama i pravnim licima čija djelatnost je nezamjenjiv uslov života i rada građana, osm ako su oba roditelja zaposlena kod ovih poslodavaca.

"Subvencije za plaćeno odsustvo roditelja isplaćivaće se u skladu sa Programom pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa", saopštili su iz NKT-a, uz podsjećanje da je stupila na snagu naredba kojom epidemiološka mjera ograničenja broja osoba za stolom u ugostiteljskim objektima prestaje da važi za članove zajedničkog porodičnog domaćinstva.

U jedinicama lokalne samouprave u kojima je četrnaestodnevna stopa kumulativne incidencije (KI) između 400 i 799 na 100.000 stanovnika važi epidemiološka mjera kojom je dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (na terasi, u bašti i sl.) budu najviše dvije osobe.

"U jedinicama lokalne samouprave u kojima je KI manja od 400 dopušteno je da u ugostiteljskim objektima sjede za stolom dvije osobe unutar objekta, a četiri izvan njega (na terasi, u bašti i sl.). Obe mjere ne odnose se na članove zajedničnog porodičnog domaćinstva, odnosno članovi porodice koji žive zajedno mogu u ugostiteljsko m objektu zajedno sjediti i za stolom bez obzira na to koliko ih je", navode iz NKT-a.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 18.10.2020.


Naslov: Redakcija