Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADVOKATI NEZADOVOLJNI POSTUPANJEM ADVOKATSKE KOMORE

19.10.2020.


Više od 100 nezadovoljnih advokata tvrdi da trenutno rukovodstvo Advokatske komore ignoriše zahtjeve advokata.

Više od 100 nezadovoljnih advokata uputilo je početkom septembra Advokatskoj komori Crne Gore Inicijativu kojom su tražili da se preduzmu koraci u cilju poboljšanja položaja advokata, koji je kako tvrde ugrožen.

Povodom inicijative, kako navode u saopštenju, predstavnici Komore imali su sastanak sa predsjednikom Komore Zdravkom Begovićem, potpredsjenikom Dragoljubom Đukanovićem, na kome je, kako navode potpisnici, postignut dogovor da se bez odlaganja stupi u realizaciju postavljenih zahtjeva, pod uslovom da krajnja opcija bude stupanje u štrajk.

"Kako podnosioci inicijative navode, dogovoreni rok za preduzimanje prvih koraka bio je kraj protekle sedmice, ali kako tvrde, od strane predstavnika Komore dogovor nije ispoštovan, uprkos činjenici da nijesu sporili da je neophodno vratiti ugled advokatskoj profesiji na način tražen inicijativom", navodi dio advokata.

Podsjećaju da će u decembru biti održani izbori za novo rukovodstvo Advokatske komore, za koje je, kako kažu Begović, najavio prihvatanje i četvrtog mandata ukoliko bude predložen.

"Što već samo od sebe dovoljno govori o sistemu funkcionisanja unutar Komore. U vezi sa svim navedenim, advokati su spremni preduzeti sve neophodne korake radi vraćanja advokatske profesije na mjesto koje zaslužuje, jer očigledno sadašnjem rukovodstvu Komore odgovara ovakvo stanje kojim se ova profesija svakim danom sve više degradira", zaključuje se u saopštenju advokata.

Advokati kažu i da je niz zakona proteklih godina donijeti kako na štetu advokata, tako i na štetu svih građana.

Kažu i da su svjesni da je, usljed medijskog eksponiranja i neprikladnog ponašanja pojedinaca iz njihovih redova, javnost u Crnoj Gori stekla utisak, da se ta zahtjevna i odgovorna profesija ne obavlja etično i profesionalno.

Kako objašnjavaju, problemi su počeli uvođenjem notara u pravni sistem kojim je započelo sužavane obima poslova advokatima koji su do tada sačinjavali ugovore, te nametanje dvostrukog plaćanja od strane građana, ukoliko ipak odluče da angažuju advokata prije zaključenja ugovora.

"Dalje, Zakonom o izmjenama Zakona o parničnom postupku ("Sl. list CG", br. 76/2020) omogućeno je državi da njeni zaposleni kod Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore i nadležnih organa opštine, koriste advokatsku tarifu i od građana naplaćuje troškove, što smatraju nedopustivim potezom, napravljenim sa ciljem obeshrabrivanja građana da tuže državu, jer rizikuju plaćanje troškova postupka državi na ime rada zaposlenih koji već primaju platu od te iste države", poručuju advokati.

Pojašnjavaju i da ukoliko uspiju u sporu male vrijednosti (do 1000 eura) građani rizikuju da im ne budu nadoknađeni troškovi angažovanja advokata, jer je to ostavljeno na ocjenu sudu, koji ovu odredbu primjenjuje na štetu građana, a što dodatno ograničava pristup sudu, jer se građanima ne isplati pokretati postupke za koje im je potrebna stručna advokatska pomoć, ako im trošak advokata kojeg angažuju, u slučaju uspjeha u sporu, neće biti nadoknađen.

"Osim navedenih, na spisku se nalazi još niz zakona, a kao najznačajnije ističu i posljednje izmjene Zakona o javnim nabavkama kojim su advokatske usluge izuzete iz istog, čime je omogućeno starješinama državnih organa da bez ikakvih tendera i kriterijuma angažuju advokate koje sami izaberu, Zakona o radu kao i Zakon o alternativnom rješavanju sporova kojima se građanima nameće obavezno mirenje o njihovom trošku, pri čemu ne samo da im neće biti nadoknađeni troškovi angažovanja advokata, već troškove posrednika i evaluatora snose stranke na jednake djelove", stoji u saopštenju advokata.

Podsjećaju da su advokati tražili sankcionisanje neodgovornih pojedinaca iz sopstvenih redova koji, kako navode, svojim ponašanjem ruše ugled te časne profesije.

Naglašavaju da je u Crnoj Gori registrovano preko 1000 advokata, a da se, usljed monopola i neadekvatnog ponašanja nekolicine njih, stiče pogrešan utisak u javnosti o ovoj profesiji.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 14.10.2020.


Naslov: Redakcija