Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PARLAMENTARNA SKUPŠTINA SAVJETA EVROPE: Izbor sudija Evropskog suda za ljudska prava iz Crne Gore 2018. godine

19.10.2017.


Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope tek će naredne godine birati sudiju Evropskog suda za ljudska prava iz Crne Gore.

Do tada to mjesto ostaje Nebojši Vučiniću, kome je mandat istekao u avgustu ove godine.

Komitet PSSE za izbor sudija za Evropski sud za ljudska prava objavio je informaciju u kojoj se navodi da je izbor sudija iz Crne Gore, Španije i Albanije predviđen za 2018., a da će datum tek biti određen.

Vučićinu je mandat istekao 26.avgusta 2017, dok su njegovim kolegama iz Španije i Albanije mandati formalno okončani još u januaru ove godine.

Za novog sudiju u Starzburu Crna Gora će predložiti profesoricu Pravnog fakulteta i potpredsjednicu Komiteta Ujedinjenih nacija za ljudska prava Ivanu Jelić, predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića i sudiju Višeg suda u Podgorici Mirjanu Popović. Zvanična lista još nije dostavljena organima SE.

U informaciji objavljenoj na sajtu PSSE navodi se da se prilikom izbora sudija vodi računa o profesionalnoj karijeri kandidata, ali i o rodnom balansu. Piše i da je PSE unaprijedila proceduru ispitivanja kandidata za sudiju.

Postoji i praksa u odličivanju PSSE kada je odložen izbor jer jedan od kandidata nije ispunjavao tražene uslove, odnosno kada je primjetna bitna razlika u kvalitetu biografija i znanja predloženih kandidata, što PSSE karakteriše kao miješanje države u izbor. To se desilo Srbiji tri godine.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Miloš Rudović, 17.10.2017.


Naslov: Redakcija