Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O PLANIRANJU PROSTORA I IZGRADNJI OBJEKATA: Pojedine NVO protive se usvajanju Zakona

19.09.2017.


Društvo prijatelja bokeške baštine i NVO Expeditio iz Kotora pozvali su Vladu i Skupštinu Crne Gore da, zbog njegove štetnosti, odustanu od usvajanja Predloga zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata koji je jedina tačka dnevnog reda vanredne sjednice crnogorskog parlamenta zakazane za 26. septembar 2017. godine.

Iz Društva i te NVO koji okupljaju arhitekte, stručnjake za prostorno planiranje, istoriju umjetnosti i univerzitetske profesore, ocijenili su da je tokom javne rasprave o novom zakonu koji je pripremilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) ministra Pavla Radulovića, izrečene brojne primjedbe na taj akt, a negodovanje javnosti posebno su izazvala riješenja "koja podrazumijevaju totalnu centralizaciju cijeloga procesa, svu moć odlučivanja smještenu u jednom ministarstvu kao i svođenje cijeloga sistema planiranja na dva planska dokumenta – Prostorni plan CG i Plan generalne regulacije."

"Ovakav koncept poništava sve ono dobro što je postojalo u višedecenijskoj praksi planiranja u Crnoj Gori, a istovremeno otvara vrata za nastavak loše prakse koja je rezultirala aktuelnim stanjem u prostoru, posebno u priobalnom regionu Crne Gore. Tako radikalna promjena Zakona i ozbiljnost i brojnost primjedbi na nju, zahtijevali bi rad na Zakonu do postizanja konsenzusa svih učesnika u procesu planiranja (planera, urbanista, arhitekata, jedinica lokalne samouprave.). Na žalost, ali ne i neočekivano, javna rasprava je zapravo pokazala koliko Ministarstvo nije raspoloženo za takav vid saradnje odnosno koliko svoju moć predlagača zakona zloupotrebljava, sprovodeći javnu raspravu kao ispunjavanje forme, koja se podrazumijeva u demokratskim sredinama. U odgovorima na primjedbe najčešće lakonski odgovara da nisu prihvatljive, da su to konstatacije, a ne primjedbe i slično", tvrde u Društvu prijetelja bokeške baštine i Expeditio.

Ocjenjuju i da je "negiranje odnosno neprihvatanje najvećeg broja primjedbi i ostajanju pri Zakonu kakav je predložen, najbolja ilustracija budućega načina sprovođenja Zakona, gdje će učešće javnosti biti jednako tretirano."

"MORT ovim Zakonom preuzima na sebe apsolutnu kontrolu nad planiranjem i upravljanjem prostorom, a pri tome ne poštuje i potpuno ignoriše mišljenje struke. Isti MORT koji je već na takav način, planirajući kroz državne studije lokacije omogućio gradnju na pjeni od mora i privatizaciju djelova obale, koji je davao saglasnosti na sve DUP-ove koji su bili osnov za stanje u prostoru kakvo danas imamo, MORT koji je odobrio gradnju na Turskom rtu i dao saglasnost na LSL Glavati, čime se dovodi u pitanje opstanak Područja Kotora na Listi Svjetske baštine UNESCO, MORT koje je ne spriječivši je, omogućilo izgradnju neznanog broja bespravnih objekata, koji je rad na PP Posebne namjene za obalno područje CG započeo 2011. godine i još ga nije završio, MORT kojemu su lokalne samouprave krive za sve pogreške koje će imati trajne posljedice u prostoru, kao da to Ministarstvo nije do sada postojalo i kao da prije ovoga Zakona nije imalo nikakvih ovlašćenja"- smatraju u Društvu prijatelja bokeške baštine i Expeditio-u, pozivajući i Vladi i Skupštinu da zaustave procedure usvajanja novog zakona.

"Ovakav Zakon odnosno takav koncept i rješenja koja iz njega proističu su presedan, ne samo u zemljama sa kojima smo živeći u istoj državi dijelili i iste modele planiranja prostora, nego i šire. Biti jedinstven ne znači uvijek biti i najpametniji, a stanje u našem prostoru danas ne može podnijeti eksperimente, ono zahtijeva znanje i dobru, iskrenu volju da se negativni procesi zaustave i okrenu u suprotnom smjeru. Stanje prostora zahtijeva ne samo promjene u aktuelnom Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, ono zahtijeva i promjene drugih zakona koji utiču na prostor i koji bi morali biti međusobno usaglašeni, to bi se moralo napraviti angažmanom struke različitih usmjerenja i na transparentan način, ali ovaj i ovakav Zakon o planiranju i gradnji sigurno nije na tome tragu"- poručili su potpisnici saopštenja Društva prijatelja bokeške baštine i NVO Expeditio, diplomirane arhitekti Slobodan Bobo Mitrović, Marija Nikolić, Katarina Nikolić, Biljana Gligorić, Tatjana Rajić i Aleksandra Kapetanović, diplomirana konzervatorka-restauratorka Jasminka Grgurović i univerzitetski profesor, matematičar i umjetnički fotograf Stevan Kordić.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Siniša Luković, 18.09.2017.


Naslov: Redakcija