Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

IZMJENE ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Predviđeno je da će i ubuduće zaposlenoj ženi koja se nalazi na privremenoj spriječenosti za rad zbog održavanja trudnoće pripadati naknada zarade u visini od 100 odsto od osnova za naknadu zarade


Pošto su pojedini mediji javili da će ubuduće trudnicama umjesto stoprocentne refundacije bolovanja u ime poslodavca država uplaćivati samo 70 odsto, Fond za zdravstveno osiguranje kaže da izmjene važećeg Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Sl. list CG", br. 6/2016) ne diskriminišu zaposlene trudnice i da predviđaju naknadu zarade od 100 odsto.

Iz Fonda objašnjavaju da Ministarstvo zdravlja prijedlogom za izmjene Zakona nije mijenjalo stav koji se odnosi na tu odredbu, ali i da iz važećeg Zakona jasno proizilazi "da zaposlenoj ženi koja se nalazi na privremenoj spriječenosti za rad zbog održavanja trudnoće (prijeteći abortus) pripada naknada zarade u visini od 100 odsto od osnova za naknadu zarade".

"Mišljenja smo da se zakonskim rješenjima trudnice ne diskriminišu, jer se kod prava na refundaciju naknade zarade poslodavcu od strane Fonda refundiraju isplaćene naknade zarade, ali najviše do dvije prosječne plate, dok se za ostale zaposlene koji su na privremenoj spriječenosti za rad poslodavcu isplaćuje najviše do jedne prosječne zarade zaposlenog u Crnoj Gori", objasnili su u Fondu.

S druge strane, u Udruženju "Roditelji" smatraju da je neophodno bolje precizirati i tu odredbu. Stoga su Ministarstvu zdravlja uputili dopis u kojem, između ostalog, navode i da je taj dio u važećem Zakonu definisan tako da se može slobodno tumačiti, a samim tim "dovesti do diskriminacija trudnica i podsticanja poslodavaca da im ne prod užavaju ugovore na određeno,ili ih proglašavaju tehnološkim viškom, a zbog trudnoće".

Izvor: Izvor: Vebsajt CdM, 16.09.2016.