Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

SMJERNICE OEBS-a ZA MODERIRANJE KOMENTARA KORISNIKA: Održana obuka za predstavnike medija sa ciljem da se na najbolji način obezbijedi sloboda izražavanja a spriječi izazivanje mržnje i netrpeljivosti na internetu

19.08.2019.


Kako bi podržala medijske kuće u moderiranju komentara na internetu, Misija OEBS-a u Crnoj Gori organizovala je obuku za predstavnike pet medija iz Crne Gore.

Kako su naglasili iz OEBS-a , bivši urednik BBC-jeve službe za monitoring Stiven Herman predstavio je novinarima najbolje međunarodne prakse kada je moderiranje komentara internet korisnika u pitanju.

Obuka je bazirana na „Smjernicama za moderiranje komentara korisnika“ i Etičkom kodeksu, dokumentima razvijenim pod pokroviteljstvom Misije.

Herman je rekao da mu je drago što dijeli svoje znanje sa novinarskim organizacijama u Crnoj Gori, kako bi im pomogao da prepoznaju mogućnosti i suoče se s izazovima upravljanja interaktivnošću i komentarima na portalima i platformama društvenih medija.

Postoje velike mogućnosti, a takođe i stvarne poteškoće, u moderiranju komentara uz istovremeno poštovanje slobode izražavanja i promovisanje rasprave, a sve bez zalaženja u zloupotrebu i netrpeljivost“, kazao je on,

Menadžer Programa za medije u Misiji OEBS-a Daniel Blank naglasio je da mediji u današnjem svijetu nude nove i uzbudljive mogućnosti za internetski dijalog i interakciju sa svojom publikom.

Ali, komentari korisnika ponekad mogu biti zloupotrebljeni i preći u govor mržnje i podsticanje na nasilje – uključujući i diskriminaciju po osnovu pola. Takvi komentari ne samo da štete ugledu medija, već izdavača mogu izložiti zakonskim procedurama zbog promovisanja govora mržnje. Linija između slobodnog govora i govora mržnje može biti veoma zamagljena, i moderatori medijskih portala imaju važnu, ali i izazovnu ulogu u profesionalnom upravljanju neprimjerenim komentarima, u skladu sa međunarodnim standardima“, poručio je on.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 15.08.2019.


Naslov: Redakcija