Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I RURALNOG RAZVOJA NALOŽILO ZABRANU PROMETA I URGENTNO POVLAČENJE GMO STOČNE HRANE


Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja naložilo je zabranu prometa i urgentno povlačenje hrane za životinje za koju postoji sumnja da sadrži genetski modifikovanu soju, kao i energetski koncentrat Biomilk. Kako je na vanrednoj konferenciji za medije saopštio ministar Petar Ivanović riječ je o količini od 1.075 kilograma sojinog brašna i 9.000 kilograma energetskog koncentrata Biomilk.

Riječ je o hrani koju je u Crnu Goru uvezla firma Moda Italija doo iz Podgorice. Kako pojašnjava Ivanović po dolasku pošiljke na granični prelaz Debeli brijeg veterinarski inspektor naložio je da se uradi hemijska analiza.

“Hemijska analiza urađena je u CETI-u. Analiza na GMO nije urađena. Crna Gora ne posjeduje laboratoriju u kojoj bi se ispitivala GMO hrana. Do dobijanja rezulata pošiljka je upućena u carinsko skladište, a po dobijanju rezultata hemijske analize, 27.07.2015. veterinarski inspektor izdaje Rješenje kojim se roba kao ispravna stavlja u promet”, kazao je Ivanović.

Naknadne analize provjere su pokazale da je riječ o GMO hrani.

“Na papirnim naljepnicama koje su zalijepljene na džakove nije uočena naznaka da se radi o genetski modifikovanoj soji, dok je na fakturi koju vlasnik firme Moda Italija doo stavio na uvid inspektoru, i koji je pratio pošiljku prilikom uvoza, u stavci br. 1 koji se odnosi na sojino brašno na italijanskom jeziku napisano: "... prozivod od sjemena genetski modifikovane soje u količini od 1.200kg.", pojasnio je Ivanović.

Vlasnik firme Moda Italija doo, kazao je da su do danas prodata tri džaka po 25 kg brašna, dok su dva džaka korištena na sopstvenom gazdinstvu.

Ivanović kaže da Firma Moda Italija doo nikada nije imala dozvolu za rad sa GMO hranom, niti je ikada imala dozvolu za uvoz i prodaju GMO hrane. Zbog kršenja više zakona: Zakona o bezbjednosti hrane, Zakona o veterinarstvu, Zakon o genetički modifikovanim organizmima, Uprava za inspekcijske poslove predložiće adekvatnu kaznu.

“Iz cijelog slučaja jasno je gdje je nastao propust. Smatram da je reakcija Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja bila veoma brza i efikasna. Nakon konsultacija koje smo obavili sa domaćim i stranim ekspertima, možemo da potvrdimo da nije pričinjena nikakva šteta potrošačima u Crnoj Gori. Broj kupaca stočne hrane je svega tri. Niko od pomenuta tri kupca nije koristio stočnu hranu za ishranu preživara (krava i ovaca) čime ni na koji način nije ugrožena prerada mlijeka, već se stočna hrana, prema svim saznanjima koje koristi za ishranu svinja. Nastavićemo dalje da pratimo aktivnosti na domaćinstvima koja su evidentirana kao kupci stočne hrane”, zaključio je Ivanović.

Izvor: RTCG, 18.08.2015.