Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

KOMPJUTERIZOVANI TRANZITNI CARINSKI SISTEM U FUNKCIJI OD 2021. GODINE

19.07.2019.


Uprava carina do juna prihodovala je oko 370 miliona eura ili 23 miliona više u odnosu na prethodnu godinu. Iz Uprave carina kažu da je u toku primjena projekta koji će omogućiti jednostavnije procedure na graničnim prelazima i brži protok roba.

Uprava carina povećala je naplatu prihoda od akciza, carina i PDV-a u ovoj godini za sedam odsto ili 23 miliona više u odnosu na prethodnu godinu.

"Ostvarena naplata prihoda u periodu od januara do juna 2019. godine iznosila je oko 370 miliona eura. Prema strukturi naplaćenih prihoda ostvarena je naplata PDV-a pri uvozu iznosila je oko 253 miliona eura, što je više za nekih osam i po odsto ili 20 miliona eura", ukazala je Ana Vuković iz Uprave carina.

Tokom kontrole na graničnim prelazima izdali su 176 prekršajnih naloga i izrekli 85.000 eura novčanih kazni.

"Uprava carina identifikovala je najveće rizika u oblasti umanjenja carinske vrijednosti robe, zatim neprijavljivanje prave i tačne količine, zatim krijumčarenje i neprijava, odnosno pogrešno davanje podataka za porijeklo robe, povreda prava intelektualne svojine, davanje pogrešne tarifne oznake u cilju izbjegavanja plaćanja dažbine u punom iznosu", dodala je Vuković.

U izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore navodi se da je potreban napredak u pogledu pristupanja Konvenciji o zajedničkom tranzitu, uspostavljanjem kompjuterizovanog sistema, kao i primijeniti olakšice za trgovinu i smanjiti procedure na graničnim prelazima. Iz Uprave carina kažu da je u toku primjena projekta koji se odnosi na uspostavljanje tog sistema koji se primjenjuje u Evropskoj uniji.

"Kroz primjenu pojednostavljenih postupaka omogućili smo najpouzdanijim privrednim subjektima da kroz sprovode carinske procedure elektronskom razmjenom podataka, što je izvještaju on napretku ocijenjeno pozitivno", ukazala je Vuković.

Kompjuterizovani tranzitni sistem trebalo bi da bude u funkciji početkom 2021. godine.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Kristina Pavićević, 16.07.2019.


Naslov: Redakcija