Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACIONALNO KOORDINACIONO TIJELO ZA ZARAZNE BOLESTI: Obavezno nošenje maski na javnom zatvorenom prostoru, privremene promjene režima ulaska iz BiH

19.06.2020.


Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, donijelo odluke o ponovnom obaveznom korišćenju zaštitnih maski na javnim mjestima u zatvorenom prostoru i privremenoj promjeni režima ulaska putnika u Crnu Goru iz Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu dramatično povećanje broja inficiranih u državama regiona i broj novoinficiranih u Crnoj Gori, donijeta je odluka o obaveznom nošenju zaštitnih maski na svim javnim mjestima koja su u zatvorenom prostoru (javne tržnice, pijace, prodavnice, supermarketi, javne ustanove i dr.), uz postojeću obavezu nošenja maski u sredstvima javnog prevoza putnika.

Nošenje zaštitnih maski obavezno je na otvorenom prostoru za zaposlene u ugostiteljskim objektima (konobari, šankeri, kuvari i sl.).

Analizirajući epidemiološku situaciju na sjednici je ukazano da je većina aktivnih slučajeva koronavirusa importovana u Crnu Goru iz Srbije tako što su neodgovorni pojedinci ušli preko Bosne i Hercegovine.

Nacionalno koordinaciono tijelo je donijelo odluku da Institut za javno zdravlje privremeno izuzme Bosnu i Hercegovinu sa liste država iz kojih se u Crnu Goru ulazi bez mjere institucionalne izolacije.

Ulazak u Crnu Goru iz Bosne i Hercegovine je moguć ulazak građana Crne Gore, Bosne i Hercegovine i država sa liste Instituta za javno zdravlje uz obavezni negativan PCR test akreditovane laboratorije ne stariji od 48 sati. Mjera će se primjenjivati od 18. juna dok Crna Gora i Bosna i Hercegovina ne budu dogovorile jasne procedure razmjene informacija o kontroli lica koja preko BiH dolaze u Crnu Goru iz trećih država.

Ulazak putnika u Crnu Goru iz Bosne i Hercegovine za vrijeme važenja ove mjere neće biti moguć preko graničnih prelaza Šćepan Polje – Hum, na putnom pravcu Plužine – Foča i Meteljka – Metaljka na putnom pravcu Pljevlja – Čajniče.

Građani Crne Gore koji su se zatekli u Bosni i Hercegovini 18. juna biće po ulasku u Crnu Goru, do ponoći, upućeni u kućnu izolaciju do testiranja na koronavirus.

Nacionalno koordinaciono tijelo, u cilju dodatne zaštite starih lica, koja u skladu sa običajima i navikama, nerijetko učestvuju u obredima sahrana i izjava saučešća, preporučuje da ova okupljanja budu ograničena na porodicu i službena lica (sveštenici i radnici komunalnih službi) kao i da se saučešće iskazuje mimohodom, bez rukovanja i ljubljenja.

Zbog toga što u zadnja četiri dana imamo devet novih slučajeva COVID-a 19 je zasijedao NKT na predlog Instituta.

Konstatovali smo da, kako sam rekao imamo devet novih slučajeva COVID-a 19 od čega je 8 iz importacije ili je povezano sa importacijom i jedan slučaj koji ispitujemo.

Ono što se ispitivanjem pokazalo kao jasno, a to je da imamo slučajeve koji su importovani putem koji vodi preko Bosne i iz zemalja koje nijesu na listi, tako da smo morali reagovati probno i donijeti neke odluke koje bi u tom smislu mogle da nam obezbijede da imamo siguran ili u najvećoj mjeri siguran ulazak iz Bosne. Tako da će danas biti donijeta odluka da svi naši građani i stranci koji dolaze iz Bosne moraju imati PCR test star 48 sati najviše urađen u akreditovanoj laboratoriji.


IZVOR: Vebsajt Vlade, 18.06.2020.


Naslov: Redakcija