Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ODRŽANA SJEDNICA NACIONALNOG SAVJETA ZA ODRŽIVI RAZVOJ, KLIMATSKE PROMJENE I INTEGRALNO UPRAVLJANJE OBALNIM PODRUČJEM

19.06.2017.


16. juna 2017. godine je u Danilovgradu u prostorijama Regionalne škole za državnu upravu (ReSPA), održana 32. sjednica Nacionalnog savjeta za održivi razvoj, klimatske promjene i integralno upravljanje obalnim područjem kojom je predsjedavao Filip Vujanović, predsjednik Nacionalnog savjeta. U radu Sjednice učestvovali su i potpredsjednik Vlade Milutin Simović, ministarka nauke dr Sanja Damjanović, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i i predsjednik Opštine Danilovgrad Branislav Đuranović.

Nacionalni savjet je podržao aktivnosti koje je predstavila ministarka nauke dr Sanja Damjanović, a koje se odnose na izgradnju buduće naučno-tehnološke infrastrukture uspostavljanjem Centralne jedinice Naučno-tehnološkog parka u Podgorici i pokretanjem Inicijative za osnivanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi sa misijom "Nauka za mir".

Riječ je o izuzetno značajnim aktivnostima koje će omogućiti uspostavljanje optimalne platforme za stavljanje rezultata naučnih istraživanja u funkciju unapređenja ekonomskog razvoja i zdravlja stanovništva.

Nacionalni savjet je razmotrio Socio-ekonomsku analizu koja je priprmljena u okviru Predloga zakona o potvrđivanju Pariskog sporazuma. Podržan je predlog obima i strukture investicionih ulaganja za dostizanje nacionalno utvrđenog cilja smanjenja emisija gasova s efektom staklene bašte za 30 odsto do 2030. godine u odnosu na nivo emisija u baznoj 1990. godini.

Takođe, ukazano je na značaj kontinuirane saradnje Vlade i privrednih subjekata odgovornih za realizaciju projekata za povećanje energetske efikasnosti, unapređenje industrijskih tehnologija u metalnom sektoru, povećanje udjela energije iz obnovljivih izvora u bruto finalnoj potrošnji energije do 33 odsto i modernizaciju u sektoru proizvodnj energije.

Ocijenjeno je da Akcioni plan za održivi razvoj Glavnog grada predstavlja optimalan okvir za povezivanje djelovanja Glavnog grada s aktivnostima u kontekstu sprovođenja Nacionalne strategije održivog razvoja. Preporučeno je da se Akcioni plan dostavi Skupštini Glavnog grada na usvajanje.

Donošenjem ovog dokumenta Podgorica će biti prvi grad u regionu, ali i među prvim gradovima u Evropi, koji će započeti implementaciju Agende Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine. Iskazana je podrška i ostalim inicijativama lokalnih samouprava koje su usmjerene na stvaranje optimalnih uslova za održivi lokalni razvoj.

Nacionalni savjet je podržao Analizu razvoja povoljnijeg ambijenta za zelene poslove i preduzeća u opštinama Mojkovac, Bijelo Polje i Berane u kontekstu stvaranja povoljnijeg regulatornog i strateškog okvira za uvođenje podsticajnih mjera za zelene djelatnosti i povećanje broja zelenih poslova.

Rezultate ove analize čiju je izradu podržala Međunarodna organizacija rada treba integrisati u razvojne planove lokalnih samouprava.

Nacionalni savjet je razmotrio i druga pitanja iz svoje nadležnosti.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo održivog razvoja i turizma, 16.06.2017.