Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

BRISEL PRATI REFORMU CRNOGORSKOG PRAVOSUĐA


Percepciju rada pravosudnog sistema Crne Gore treba približiti postignutim rezultatima, kroz dosljedno sprovođenje mjera iz strateških dokumenata za reformu crnogorskog pravosuđa, saopštio je predsjednik Sudskog savjeta, Mladen Vukčević, na sastanku sa Dirkom Langeom, šefom Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, održanim 17. juna 2015. godine u Evropskoj komisiji (EK).

Reforma ključna za poglavlje 23 "Pravosuđe i temeljna prava" Lange je istakao da je reforma crnogorskog pravosuđa u fokusu pažnje EK i država članica EU i najavio da će sljedeći nalazi o rezultatima Crne Gore na ovom planu biti sadržani u Izvještaju o napretku za 2015, koji će biti objavljen 14. oktobra.

Vukčević je upoznao Langea i njegove saradnike sa aktuenom fazom implementacije novousvojenog sudskog zakonodavstva, jačanjem kapaciteta Sudskog savjeta, kao i implementacijom Etičkog kodeksa i postupcima disciplinske odgovornosti sudija.

"Detaljno su razgovarali i o planovima za unapređenje informacionog sistema pravosuđa, reformi sistema edukacije nosilaca pravosudne funkcije, reorganizaciji pravosudne mreže, unaprjeđenju sistema statističkog izvještavanja o radu sudova i sudija, kao i uvođenju jedinstvenog sistema izbora i napredovanja sudija", saopšteno je iz Sekretarijata Sudskog savjeta Crne Gore.

Obostrano je, kako navode, zaključeno da je reforma pravosuđa od ključne važnosti za pregovore u poglavlju 23 "Pravosuđe i temeljna prava".

Prije sastanka u EK, Vukčević je posjetio Visoki savjet pravde Kraljevine Belgije i Stalnu kancelariju Evropske mreže pravosudnih savjeta (ENCJ), gdje se sastao sa predsjednicom savjeta, Frons Blomajon i direktorkom kancelarije, Monik Vanderhus. Razmijenjena su iskustva funkcionisanja dva savjeta, a razgovarano je i o učešću Sudskog savjeta Crne Gore u evropskoj mreži i sličnim inicijativama na nivou Zapadnog Balkana.

Izvor: Vebsajt RTCG, 18.06.2015.