Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

TUŽILAŠTVA CG: 2016. godine zaključeno 167 sporazuma o priznanju krivice

19.05.2017.


U državnim tužilaštvima u Crnoj Gori 2016. godine zaključeno je 167 sporazuma o priznanju krivice, od čega je u 13 osnovnih i dva Viša državna tužilaštva 139, dok je u Specijalnom državnom tužilaštvu zaključeno 28 sporazuma.

To se navodi u Izvještaju o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2016. godinu koje je Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković predstavio na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

"Primjenom instituta odloženog krivičnog gonjenja, državni tužioci su riješili predmete protiv 591 učinilaca, što je 18,45 odsto od ukupnog broja odbačaja", navodi se u Izvještaju.

Na osnovu sporazuma o priznanju krivice, presudom nadležnog suda riješeni su predmeti protiv 167 učinilaca krivičnih djela, od čega kod osnovnih i viših državnih tužilaštava 139 sporazuma, a kod Specijalnog državnog tužilaštva 28, zbog teških i najtežih krivičnih djela korupcije i organizovanog kriminala.

Navodi se da se kvalitet, efikasnost i ekonomičnost tužilačke istrage vrednuje trajanjem prethodnog krivičnog postupka u nadležnosti Državnog tužilaštva, stepenom potvrđenih optužnica na osnovu rezultata istrage i glavnog pretresa prema vrsti presude.

Tužilačka istraga, čak i u najsloženijim predmetima za teška krivična djela korupcije i organizovanog kriminala u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva trajala je u prosjeku četiri mjeseca i 21 dan.

"U postupku sudske kontrole optužnica iz nadležnosti državnog tužilaštva protiv 835 lica, potvrđeno je optužnica protiv 813 lica ili 97,37 odsto", kaže se u Izvještaju za 2016. godinu.

U postupku prethodnog ispitivanja optužnih predloga protiv 2.702 lica, u 99 odsto akata sud nije utvrdio postojanje grešaka ili nedostataka niti potrebu boljeg razjašnjenja stanja u predmetu, kao smetnje za zakazivanje glavnog pretresa.

"Po optužnicama (2,63 odsto) i optužnim predlozima (0,96 odsto), koji su vraćeni tužilaštvu radi otklanjanja grešaka ili nedostataka, odnosno boljeg razjašnjenja stanja stvari, državni tužioci su postupili u zakonskom roku", navode iz Tužilačkog savjeta.

Po optuženjima osnovnih i viših državnih tužilaštava, osuđujućom presudom riješeno je 91,27 odsto optuženja, oslobađajućom 6,28 i odbijajućom presudom 2,43 odsto optuženja.

"Državni tužioci su angažovanjem doprinosili efikasnosti krivičnog postupka u svim njegovim fazama. Jedan od pokazatelja koji ilustruje angažovanje državnih tužilaca u ovom pravcu, odnosi se na njihovo učešće na glavnim pretresima pred prvostepenim i drugostepenim sudovima i sjednicama pred drugostepenim sudovima u 17.409 postupaka", kaže se u Izvještaju.

U zaključcima se ističe da je naophodno unaprijediti proaktivan odnos državnih tužilaca u vršenju funkcije gonjenja učinilaca krivičnih djela, posebno u predmetima organizovanog kriminala, korupcije, terorizma, ratnih zločina i pranja novca.

"Potrebno je realizovati mjere i zadatke iz akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24 i akcionog plana za sprovođenje strategije reforme pravosuđa 2014 - 2018. Povećati broj predmeta riješenih primjenom alternativnih načina rješavanja krivičnih predmeta u Državnom tužilaštvu".

Kako se navodi, potrebno je povećati bilans rezultata u primjeni instituta privremenog i trajnog oduzimanja imovine stečene krivičnim djelom na osnovu rezultata finansijske istrage, kao i proširenog oduzimanja imovine od učinioca koji ne može dokazati njeno zakonito porijeklo.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 18.05.2017.


Naslov: Redakcija