Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI KONKURENCIJE: Kasni imenovanje predsjednika i dva člana Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije

19.04.2018.


Ministarstva ekonomije i finansija kasne već dvadesetak dana sa imenovanjem predsjednika i dva člana Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije, regulatora koji je dobio nove i veće nadležnosti u kontroli odobravanja i trošenja novca kojeg institucije izvršne državne vlasti odobre kao državnu pomoć.

U pregovorima o pridruživanju za Poglavlje 8 - zaštita konkurencije, Evropska unija je tražila da posao kontrole državne pomoći radi nezavisna agencija, a ne komisija u okviru Ministarstva finansija koje i odobrava pomoć, što je sada praksa.

Novi Zakon o zaštiti konkurencije ("Sl. list CG", br. 44/2012 i 13/2018) je stupio na snagu 8. marta 2018. godine, a u roku od 30 dana ministarstva ekonomije i finansija trebalo je da predlože po jednog člana, a Vlada treba da bira direktora AZK i njegove pomoćnike.

"U skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije i propisanim rokovima, Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo finansija su ušli u proceduru imenovanja predsjednika i dva člana Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije i taj proces će uskoro biti završen. Do imenovanja predsjednika i dva člana, poslove Savjeta nesmetano vrše direktor Agencije za zaštitu konkurencije i Komisija za kontrolu državne pomoći, što znači da proces rada nije narušen. Cilj je iznalaženje najboljeg kadrovskog rješenja u skladu sa uslovima koje propisuje Zakon", saopštili su iz ova dva ministarstva.

U posljednjih devet godina dodijeljeno je 470 miliona eura državne pomoći, od čega je 145 miliona palih garancija.

"Mislim da je ova pomoć bila u funkciji političke podrške, što se može vidjeti i iz prošlogodišnjeg izvještaja Komisje za kontrolu dodjele državne pomoći", ocijenio je tokom skupštinske rasprave o novim zakonu nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Marija Mirjačić, 16.04.2018.


Naslov: Redakcija