Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

REFORMA OBRAZOVNOG SISTEMA: Kako bi se unaprijedio maturski ispit predloženo je da on ubuduće bude u potpunosti eksteran, odnosno organizovaće ga Ispitni centar, a škole će biti isključene iz tog procesa

19.04.2017.


Kako bi se unaprijedio maturski ispit izmjenama i dopunama zakona iz oblasti obrazovanja, koje se rade, predloženo je da on ubuduće bude u potpunosti eksteran, rečeno je iz Ministarstva prosvjete.

Ovo predloženo rješenje, kako je pojašnjeno, podrazumijeva da će maturski ispit da organizuje isključivo Ispitni centar, a škole će da budu isključene iz tog procesa.

"Do sada je obavezni dio mature (crnogorski, odnosno maternji jezik i matematika ili strani jezik) bio eksteran u dijelu pripreme ispitnih materijala i vrednovanja rezultata. Za izborni dio mature priprema ispitnih materijala bila je eksterna, a organizacija ispita i vrednovanje rezultata bilo je u nadležnosti škola", rekli su iz ovog resora.

Cilj je, kako ističu, da matura bude što kvalitetnija i objektivnija provjera znanja.

Iz Ministarstva prosvjete podsjećaju da se unapređenje maturskog ispita za učenike gimnazije i stručnog ispita za učenike četvorogodišnjih stručnih škola koje nazivaju jednim imenom "matura" obavlja u kontinuitetu.

Na završetku svakog ciklusa mature obavljaju se sveobuhvatne analize kako rezultata ispita, tako i sprovođenja ispita i na osnovu toga se planira sljedeći ciklus, ukazali su oni.


IZVOR: Vebsajt CdM, 18.04.2017.


Naslov: Redakcija