Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

MINISTARSTVO FINANSIJA: Rebalans budžeta u drugoj polovini 2016. godine, potrebno dodatnih 40 miliona evra za naknade za majke sa troje i više djece


U drugoj polovini 2016. godine biće potrebno predložiti rebalans budžeta, jer je za isplatu naknada za majke sa troje i više djece, potrebno obezbijediti dodatnih 40 miliona eura, rekao je ministar finasija Radoje Žugić.

"U toku je priprema plana sanacije kojim će biti obuhvaćeni svi elementi koji utiču na kretanje deficita i duga, kao što su stopa ekonomskog rasta, očekivane investicije, prihodi i rashodi, nova zaduženja, otplata duga itd. Sanacioni plan predviđa mjere na prihodnoj strani budžeta, koje neće ugroziti konkurentnost ekonomije, kao i mjere na rashodnoj strani, vodeći računa o očuvanju životnog standarda", izjavio je ministar Žugić.

Žugić ističe da će izgradnja auto-puta od Bara do granice sa Srbijom, usljed potrebe povlačenja značajnih sredstava iz kineskog kredita, usloviti povećanje duga i deficita u srednjem roku.

"Planom sanacije javnog duga se predviđa i mogućnost prodaje koncesije na autoput, čime bi koncesionari preuzeli dio finansijskog opterećenja", precizirao je ministar.

On je podvukao da za sada ne postoji bojazan da se zakonske obaveze države, koje se odnose na isplate penzija, zarada i naknada za majke sa troje djece, ne izvrše blagovremeno.

Žugić je saopštio da je donošenjem novih zakonskih rješenja, odnosno izmjenama postojećih, izvršen dodatni pritisak na budžet Crne Gore.

Navodi da je u prethodnom periodu, u Skupštini, izglasan niz zakona bez prethodnog analiziranja njihovog fiskalnog uticaja i bez pribavljanja mišljenja Vlade na sadržaj predloženih rješenja.

"Takve odluke rezultirale su značajnim finansijskim opterećenjem državne kase (za isplatu naknada za majke sa troje i više djece, prema posljednjim podacima, biće potrebno obezbijediti dodatna sredstva u iznosu od 35-40 miliona eura za tekuću godinu), koje će usloviti potrebu rebalansa budžeta u drugoj polovini godine. Imajući u vidu da posvećeno radimo na planu fiskalne konsolidacije, smatram odgovornošću svih relevantnih organa da, zajedničkim djelovanjem i jedinstvenim stavom, doprinesemo kreiranju dugoročno održivih politika. Za sada ne postoji bojazan da se zakonske obaveze države, koje se odnose na isplate penzija, zarada i naknada za majke sa troje djece, ne izvrše blagovremeno", saopštio je ministar finansija.

Izvor: Vebsajt CdM, 18.04.2016.