Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

POTPISAN SPORAZUM O RAZUMIJEVANJU O USPOSTAVLJANJU INFORMACIONOG SISTEMA TRŽIŠTA RADA

19.03.2019.


Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i regionalni direktor Međunarodne organizacije rada za Evropu i Centralnu Aziju Hajnc Keler potpisali su Sporazum o razumijevanju o uspostavljanju Informacionog sistema tržišta rada. Time, Crna Gora postaje prva država u regionu koja uspostavlja navedeni informacioni sistem. Predviđeno je da Informacioni sistem bude uspostavljen do kraja 2019. godine.

Uspostavljanje Informacionog sistema tržišta rada za cilj ima prikupljanje različitih podataka o tržištu rada, njihovu analizu i informisanje svih učesnika na tržištu rada. Poseban značaj ogleda se u vidu informisanja mladih prilikom izbora karijere, analiza trendova u pogledu ponude i tražnje za vještinama, te pružanju informacija o uslugama i programima obrazovanja, obuka i zapošljavanja.

Izgradnja Informacionog sistema tržišta rada sastoji se iz dvije faze: instalacija online platforme sa ključnim indikatorima tržišta rada i sprovođenje obuka za predstavnike relevantnih institucija koje imaju značajnu ulogu u međuresornom sprovođenju politike tržišta rada i zapošljavanja.

Online platforma predstavlja web stranicu na kojoj će biti dostupne informacije o različitim pokazateljima tržišta rada. Riječ je o podacima koji se već zvanično objavljuju od strane različitih institucija putem kvartalnih, polugodišnjih i godišnjih publikacija. Shodno tome, online platforma predstavlja izvor objedinjenih relevantnih podataka tržišta rada koji će biti dostupni na jednom mjestu.

Druga faza podrazumijeva obuke predstavnika relevantnih institucija. Osim Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva javne uprave, Ministarstvo prosvjete, Centar za stručno obrazovanje, Zavod za statistiku – MONSTAT i Zavod za zapošljavanje Crne Gore prepoznati su kao ključne institucije koje će učestvovati aktivnostima vezanim za Informacioni sistem tržišta rada. Svaka institucija će imenovati po dva predstavnika koji će učestvovati u obukama na temu procesa uspostavljanja i upravljanja Informacionim sistemom, sa različitim ulogama u pogledu tehničkih aspekata održavanja platforme, unosa i ažuriranja podataka.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo rada i socijalnog staranja, 16.03.2019.


Naslov: Redakcija