Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UNUTRAŠNJOJ TRGOVINI: Sindikat trgovine iz medija saznao za uvođenje neradne nedjelje i zabranu rada prodavnicama tokom praznika

19.03.2019.


Sindikat trgovine nije učestvovao u izradi Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se uvodi neradna nedjelja i zabranjuje rad prodavnicama tokom praznika i za te je odredbe saznao iz medija, što je nedopustivo, poručila je predsjednica ovog Sindikata Sonja Knežević. U Privrednoj komori smatraju da će ove izmjene Zakona olakšati organizacija rada.

"Sindikat trgovine, koji funkcioniše u sastavu Saveza sindikata, a na čije članove se i odnosi ovaj zakon, nije mogao da učestvuje u izradi ovog zakona. U trgovinama radi 40.000 zaposlenih od čega je 25.000 žena, a 80 odsto njih nije sindikalno organizovano, čime se krši Međunarodna konvencija br. 87", ukazala je Knežević i naglasila da je nedopustivo što su za ove izmjene propisa saznali iz medija.

Prema njenim riječima nikada nijesu dobili zvanično njegovu verziju predloženog zakona nijesu bili u prilici da ga razmatraju. Knežević je dodala da je ovaj sindikat godinama ukazivao na diskriminaciju i nepoštovanje prava zaposlenih u trgovini, te su se obraćali u više navrata inspekciji rada da zaštiti ove zaposlene.

"Nažalost sve to nije dalo nikakve rezultate. Zaposleni u trgovinama i dalje rade bez slobodne nedjelje, bez ugovora o radu, bez plaćenih poreza i doprinosa na kompletan iznos zarade, bez slobodnih dana za vjerske i državne praznike", naglasila je Knežević.

Navela je da su sva prava iz rada precizno i dobro regulisana zakonima o radu, o PIO, o socijalnoj i dječjoj zaštiti, o vjerskim i državnim praznicima, Opštim i pojedinačnim kolektivnim ugovorom ukoliko imaju potpisan kod poslodavca, pa u SSCG smatraju da su odredbe ovog zakona već sastavni dio pomenutih zakona i da je trebalo samo da se poštuju navela je ona i dodala da je eventualna nova rješenja trebalo ugraditi u postojeće zakone.

"Više je pažnje trebalo posvetiti primjeni postojeće regulative iz ove oblasti uplati poreza i doprinosa na cio iznos zarade, većim kontrolama inspekcije, poštovanju prava majki", ukazala je Knežević.

Predstavnica PKCG Milica Tomašević istakla je da je inicijativa za uvođenje neradne nedjelje potekla od Odbora udruženja trgovine PKCG.

"Nedostatak odgovarajućeg kadra i pitanje slobodnog dana su problemi zbog kojih je pokrenuta ova inicijativa, a argument je povećanje produktivnosti", rekla je Tomašević i dodala da ne očekuju smanjenje broja zaposlenih, jer svi su i do sada imali pravo na jedan slobodan dan.

Sa neradnom nedjeljeom će, smatra, radnici biti zadovoljniji radnim mjestom, poslodavci će razviti veću društvenu odgovornost, a smanjiće se i određeni troškovi održavanja i angažovanja dodatne radne snage.

"Moguće da će u kratkom roku doći do pada profita, ali treba da prođe određeni vremenski period da bi se sagledali rezultati uvođenja inicijative", ocijenila je Tomašević.

Vlada je nedavno usvojila ovaj Predlog zakona, a pravilnik za njegovu primjenu mora da donese 60 dana od stupanja izmjena zakona na snagu.


IZVOR: Vebsajt CdM, 16.03.2019.


Naslov: Redakcija