Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

MINISTARSTVO FINANSIJA: Na crno radi između 25 i 30 hiljada radnika

19.03.2018.


Procjene Ministarstva finansija pokazuju da u sivoj zoni završi između 20 i 25 odsto prihoda od poreza na dodatu vrijednost (PDV), dok između 25 i 30 hiljada radnika radi na crno, saopštio je ministar finansija Darko Radunović.

Prihod od PDV-a je za tekuću godinu projektovan na 617,3 miliona eura, što znači da se ne naplati 120 do 150 miliona eura.

Radunović je objasnio da je to procjena koju je radilo Ministarstvo finansija u susret unaprijeđenju Poreske uprave (PU), odnosno stvaranju pretpostavki za elektronsku fiskalizaciju svih kasa.

U turizmu, po procjeni Ministarstva turizma, u sivoj zoni je 30 odsto prihoda, odnosno oko 300 miliona eura.

Radunović je ukazao da je teško egzaktno procijeniti kolika je ukupna siva ekonomija, ali su rađene procjene po oblastima. Očekuju dobar efekat u smanjenju sive ekonomije nakon unaprijeđenja elektronske fiskalizacije kasa i podsjetio na iskustvo Hrvatske.

"U Hrvatskoj je nakon elektronske fiskalizacije prihod porastao preko 30 odsto prve godine. To se desi samo prve godine, jer kasnije ne može biti toliki rast. Ta prva godina najviše sive ekonomije ubaci u legalne tokove", objasnio je Radunović.

On je, komentarišući procjenu da je na sivom tržištu rada 25 do 30 hiljada zaposlenih, ukazao da bi to moglo da se riješi kroz smanjenje opterećenja zarada.

"Sivo tržište je i kada je zaposleni osiguran na minimalnu cijenu rada, a ostatak do pune plate prima na drugi način. Ubijeđen sam da je rješenje u smanjenju opterećenja na rad, ali to moramo uraditi smisleno i na način da ne napravimo fiskalni uticaj koji bi nas ugrozio. Za onoliko koliko smanjimo opterećenje na rad za toliko treba da povećamo broj poreskih obveznika, odnosno prijavljenih radnika sa sivog tržišta", rekao je Radunović.

On je objasnio da je to način da posljedice smanjenja opterećenja na zarade ne padnu na teret budžeta nego da se ravnomjerno rasporede.

"Na tome intenzivno radimo, urađene su i analize, a imamo i ekspertsku pomoć", rekao je Radunović i naveo da bi od januara naredne godine trebalo da se krene sa novim obračunom minimalne i bruto zarade i proširenom poreskom osnovicom.

On je zaključio da to podrazumijeva da bi u ovoj godini morali stvoriti zakonske pretpostavke.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 17.03.2018.


Naslov: Redakcija