Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

U PRIPREMI NOVI ZAKON O ZAŠTITI DEPOZITA I METODOLOGIJU ZA OBRAČUN PREMIJA

19.02.2019.


Direktor Fonda za zaštitu depozita (FZD) Predrag Marković najavio je da pripremaju novi zakon o zaštiti depozita i novu metodologiju za obračun premija koje će banke plaćati.

On je na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet objasnio da se nova metodologija priprema u saradnji sa Svjetskom bankom i podrazumijevaće da će u zavisnosti od rizika banke izdvajati novac za premiju, a ne kako do sada što su sve banke plaćaje isti iznos premije. Odbor je organizovao konsultativno saslušanje na temu "Funkcionisanja FZD -a, nakon uvođenja stečaja u IBM banci". FZD se finansira novcem koji banke uplaćuju po osnovu redovne premije.

Marković je ukazao da FZD raspolaže sa 100 miliona eura i još dodatnih 30 miliona eura iz aranžmana koji ima sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj (EBRD).

"Garantovani depoziti u IBM banci u stečaju iznose 22,3 miliona eura i do sada je isplaćeno 12,66 miliona. Očekujemo da ćemo vrlo brzo iz stečajne mase uspjeti da naplatimo od 12 do 14 miliona eura, a ostatak kasnije. Ako dođe do stečaja u Atlas banci imali bismo dovoljno novca da isplatimo garantovane depozite bez povlačenja novca od EBRD -a. Ti depoziti u Atlas banci su 93,5 miliona eura", ukazao je Marković.

Novim zakonom biće definisano i da će garantovani nivo depozita od 100.000 eura (EU prosjek) građanima u Crnoj Gori FZD garantovati nakon što Crna Gora uđe u EU.

Marković je ukazao da u IBM banci u stečaju imao oko 730 deponenata koji imaju manje od jednog eura depozita i da je tu riječ uglavnom o nasleđu nekadašnje Pljevaljske banke.Ti depoziti nijesu izbrisani iz evidencije.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Marija Mirjačić, 12.02.2019.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija