Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O AKADEMSKOM INTEGRITETU

19.02.2018.


Zakon o akademskom integritetu koji je u pripremi u našoj zemlji urediće otvorena pitanja u toj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete. Predstavnici tog vladinog resora učestvovali su 15. i 16. februara na drugom plenarnom sastanku Platforme Savjeta Evrope o etici, transparentnosti i integritetu u obrazovanju (ETINED) u Strazburu.

Teme sastanka bile su: jačanje integriteta, borba protiv korupcije u obrazovanju i razvoj i promocija etičkog kodeksa.

Kako je saopšteno iz ministarstva, jačanje integriteta je od naročitog značaja za Crnu Goru s obzirom na to da se radi na pripremi Zakona o akademskom integritetu, te će iskustva razvijenih zemalja zasigurno biti od velike koristi Crnoj Gori.

"Ovim zakonom urediće se otvorena pitanja u toj oblasti i uticati na očuvanje akademskog integriteta na način što će biti preciznije i jasnije propisane odredbe kako u vezi sa plagiranjem, tako i mnogim važnim elementima u dijelu primjene etičkog kodeksa akademske zajednice", navodi se u saopštenju.

Kao jedan od posebno važnih aspekata akademskog integriteta, kako je saopšteno na sastanku u Strazburu istaknuta je uloga tijela za osiguranje kvaliteta.

"To je još jedna od pozitivnih strana našeg obrazovnog sistema, s obzirom na to da će ubrzo početi sa radom i Agencija za kontrolu i obezbijeđenje kvaliteta visokog obrazovanja", ističu iz ministarstva.

Sastanku u Strazburu prisustvovale su direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović i načelnica Direkcije za visoko obrazovanje Biljana Mišović.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 17.02.2018.


Naslov: Redakcija