Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O LOKALNOJ SAMOUPRAVI: Lokalne samouprave pozitivno ocjenjuju predlog za uspostavljanje unificiranih modela opštinskih akata u skladu sa Zakonom

19.02.2018.


Ministarstvo javne uprave, u saradnji sa Zajednicom opština Crne Gore, održalo je sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava primorskih opština. Sastanku su prisustvovali Goran Jovetić, državni sekretar u Ministarstvu javne uprave, Jadranka Vukčević, generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i Refik Bojadžić, generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore.

Na sastanku je ocijenjeno da je Ministarstvo javne uprave u dosadašnjim aktivnostima preduzelo značajne aktivnosti u oblasti reforme javne uprave, te da se efekti reforme već osjećaju, posebno donošenjem novog Zakona o lokalnoj samoupravi ("Sl. list CG", br. 2/2018), koji je riješio brojna pitanja funkcionisanja opština. Učesnici su pohvalili plan i dinamiku aktivnosti u skladu sa Strategijom reforme javne uprave.

Na sastanku je, takođe, ocijenjeno da je ovakva komunikacije odličan mehanizam za jačanje saradnje između Ministarstva javne uprave i lokalnih samouprava.

Takođe, pozitivno je ocijenjen predlog za uspostavljanje unificiranih modela opštinskih akata u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o komunalnim djelatnostima ("Sl. list CG", br. 55/2016, 74/2016 - ispr. i 2/2018 - dr. zakon) koji će biti dobra osnova za sve opštine za donošenje sopstvenih akata. U tom pravcu, iskazana je potreba za dodatnim obukama sa posebnim akcentom na obuku komunalnih policajaca i korišćenje EU fondova.

Na sastanku je razgovarano i o značaju uspostavljanju jedinstvenog informacionog sistema za oblast lokalnih javnih prihoda, koji će uvezati sve lokalne samouprave i ključne državne organe, a čija realizacija treba da počne od 1. januara 2019. godine.

Predstavnici Ministarstva javne uprave su predstavili aktivnosti iz Akcionog plana za reformu javne uprave 2018-2020, te nova rješenja i obaveze u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Oni su istakli da proces optimizacije predstavlja najznačajniju aktivnost u Akcionom planu za reformu javne uprave, te da je neophodna potpuna uključenost i posvećenost svih dijelova sistema da bi se proces sproveo u planiranim rokovima.

Generalni sekretar Zajednice opština, Refik Bojadžić, je ukazao na ulogu Zajednice opština Crne Gore i obaveze lokalnih samouprava u predstojećem procesu reforme javne uprave i primjene novih zakonskih rješenja.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo javne uprave, 16.02.2018.


Naslov: Redakcija