Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

POSTAVLJENA PLATFORMA ZA SUZBIJANJE PREVARA U OSIGURANJU


Potrebno je formirati jedinstvenu platformu za iskorjenjivanje prevare koja sve više uzima maha u praksi osiguranja u Crnoj Gori, rečeno je na sastanku predstavnika branše osiguranja u Upravi policije u Podgorici.

Na sastanku, kom su prisustvovali Siniša Stojković - Načelnik kriminalističke policije, Sead Frljučkić - Savjetnik Direktora policije, Dragiša Mugoša iz Uprave policije, Biljana Pantović - VD direktora Agencije za nadzor osiguranja, predstavnici Forenzičkog centra, Odjeljenja za Privredni kriminal, kao i predstavnici Udruženja - Nacionalni biro osiguravača Crne Gore (NBOCG) i osiguravajućih društava koja se bave poslovima obaveznih osiguranja, konstatovano je da se najčešće prevare i pokušaji prevara dešavaju kod osiguranja motornih vozila, kao i kod imovinskih osiguranja (požar, krađa). Naročito je uočen sve veći broj pokušaja fingiranja saobraćajnih nezgoda u funkciji pribavljanja protivpravne imovinske koristi, kao i pokušaji naplate iste štete kod više osiguravajućih društava.

Na sastanku je iskazana spremnost MUP-a Crne Gore da se intenzivnije uključi u borbu protiv počinilaca ovih krivičnih djela.

Učesnici su zaključili da je potrebno formirati jedinstvenu platformu za iskorjenjivanje ove negativne društvene pojave, koja sve više uzima maha u praksi osiguranja u Crnoj Gori.

Zajedničke aktivnosti će započeti serijom okruglih stolova na kojim bi se razmjenjivala iskustva zaposlenih u osiguranju i MUP-u, a obavila bi se i obuka kadrova iz MUP-a, da lakše detektuju pokušaje prevare, naročito prilikom vršenja uviđaja (detaljno fotografisanje lica mjesta i sl.).

Paralelno bi se obavila i obuka zaposlenih u osiguravajućim društvima, iz oblasti forenzike.

Sve aktivnosti bi bile usmjerene ka detektovanju pokušaja prevare u osiguranju, procesuiranju počinilaca prevara i efikasnom suzbijanju daljeg razvoja ove kriminogene društvene pojave.

Izvor: Vebsajt CdM, 18.02.2016.