Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O ZAPOŠLJAVANJU I OSTVARIVANJU PRAVA IZ OSIGURANJA OD NEZAPOSLENOSTI: Nezaposleno lice ima obavezu da aktivno traži zaposlenje i prihvati odgovarajuće zaposlenje, u skladu sa zakonom i individualnim planom zapošljavanja


U Crnoj Gori ne postoji evidencija koliko građana je odbilo posao koji im je ponudio Zavod za zapošljavanje, rekli su u toj ustanovi.

Oni nijesu objasnili zašto u sistemu ne postoji takva statistika, ali su saopštili da iz evidencije na šest mjeseci brišu sve one osobe koje ne prihvate ponuđeni posao ili se ne uključe u program aktivne politike zapošljavanja, a za koji su prethodno pokazali interesovanje.

"Osoba koja je prijavljena u evidenciji Zavoda za zapošljavanje je u obavezi da traži posao i prihvati ponuđeni našim posredovanjem. U obavezi je i da prihvati uključivanje u programe aktivne politike zapošljavanja, ukoliko je prije toga potpisao plan zapošljavanja, kao rezultat dogovora sa savjetodavcem", rekli su iz Zavoda za zapošljavanje.

Brisanjem sa evidencije Zavoda gubi se i pravo na zdravstveno osiguranje.

"U slučaju da se osoba koju smo izbrisali sa evidencije u toku šest mjeseci, koliko traje "kazna" prije nego je opet upišemo, teže ili teško razboli uvijek nađemo rješenje da ona dobije zdravstveno osiguranje", objašnjeno je iz Zavoda.

Iz ove ustanove nijesu mogli da odgovore koliko je bilo takvih slučajeva, jer ne vode ni tu evidenciju.

U Zavodu, međutim, kažu da imaju razumijevanja kada nezaposleni odbiju ponuđeni posao u slučajevima kada su uslovi rada neodgovarajući ili kada se radi o poslu koji ne zadovoljava nivo njihove stručne spreme.

"Pod ponuđenim odgovarajućim radnim angažovanjem podrazumijeva se posao koji odgovara nivou kvalifikacije i stručnoj osposobljenosti tražioca zaposlenja. Ukoliko se desi da odbije ponuđeni posao zbog neodgovarajućih uslova koje poslodavac nudi, kao što su neobezbijeđen smještaj u drugom gradu, ishrana, prekovremeni rad bez nadoknade, zapošljavanje van mjesta prebivališta i slično tome imamo razumijevanja", objašnjavaju u Zavodu.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja kažu kako Crnogorci rijetko odbijaju posao.

"S obzirom na relativno malo tržište rada i iskazanu tražnju za radnom snagom, ne možemo govoriti o tome da naši građani odbijaju posao kada im se ukaže prilika za zaposlenje", napominju iz ovog resora.

Ni oni nemaju evidenciju koliko je osoba odbilo ponuđeni posao, ali upozoravaju da prema Zakonu o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti ("Sl. list CG", br. 14/2010, 40/2011 - dr. zakon, 45/2012, 39/2011 - dr. zakon, 61/2013 i 20/2015), "nezaposleno lice ima obavezu da aktivno traži zaposlenje i prihvati odgovarajuće, u skladu sa zakonom i individualnim planom zapošljavanja".

ZAKON O ZAPOŠLJAVANJU I OSTVARIVANJU PRAVA IZ OSIGURANJA OD NEZAPOSLENOSTI ("Sl. list CG", br. 14/2010, 40/2011 - dr. zakon, 45/2012, 39/2011 - dr. zakon, 61/2013 i 20/2015)

Obaveze nezaposlenog lica

Član 24

Nezaposleno lice ima obavezu da:

1) aktivno traži zaposlenje;

2) izvršava obaveze utvrđene individualnim planom zapošljavanja;

3) učestvuje u mjerama aktivne politike zapošljavanja, u skladu sa zakonom, opštim aktom Zavoda i individualnim planom zapošljavanja;

4) prihvati odgovarajuće zaposlenje, u skladu sa zakonom i individualnim planom zapošljavanja;

5) se lično javlja Zavodu, radi informisanja o mogućnostima i uslovima zaposlenja i posredovanja u zapošljavanju, na svaki poziv Zavoda, a najmanje jednom u dva mjeseca, odnosno korisnik novčane naknade jednom mjesečno;

6) obavijesti Zavod o svakoj promjeni koja utiče na sticanje ili gubljenje prava ili obaveza po ovom zakonu, a najkasnije osam dana od nastanka promjene;

7) ispunjava druge obaveze koje ima po zakonu, opštem aktu Zavoda i individualnom planu zapošljavanja.

Izvor: Vebsajt CdM, 18.02.2016.