Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Podnijeta inicijativa za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj žaštiti, kojim su smanjene naknade majkama sa troje i vise djece

19.01.2017.


Ustavnom sudu Crne Gore 18. januara 2017. godine podnijeta je inicijativa za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj žaštiti ("Sl. list CG", br. 1/2017), kojima su smanjene naknade majkama sa troje i vise djece.

Kako navode podnosioci inicijative smanjenje naknada urađeno je u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI), jer je propisano da će se primjenjivati retroaktivno na majke koje su već ostvarile to pravo, "što je suprotno i pravilima evropskog prava i principu pravne sigurnosti kao jednom od najvažnijih".

"Jednom stečeno pravo je zagarantovano i jemči se najvišim pravnim aktima, a u Crnoj Gori, koja je formalno kandidat za ulazak u Evropsku uniju, to pravo se ukida i to na potpuno neustavan način", navodi se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 18.01.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija