Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PRIJEDLOZI ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZU NA DODATU VRIJEDNOST I O POREZU NA DOBIT PRAVNIH LICA: Osnovne poreske stope se ovim prijedlozima zakona ne mijenjaju, ali se uvode značajne izmjene u obračunu, mogućim olakšicama, porezu na odbitak, zastarijevanju poreskog duga, prikazivanju rezervisanja i tereta rashoda, određivanju kapitalnog dobitka, podnošenju prijava


 

Iz Unije poslodavaca je saopšteno da zabrinjava nastavak politike Vlade da ključne poreske zakone predlaže bez prethodne konsultacije sa socijalnim partnerima i bez najave, što stvara neizvjestan poslovni ambijent i ometa privrednicima planiranje poslovanja.

Zbog toga je Unija poslodavaca počela konsultacije sa svojim članovima zbog prijedloga ovih zakona, ali i zbog sve učestalije prakse Vlade da bez najava i konsultacija prijedlaže zakone koji značajno utiču na njihovo poslovanje. Nakon konsultacija Unija poslodavaca će zvanično saopštiti svoj stav i poruku Vladi.

Osnovne poreske stope se ovim izmjenama ne mijenjaju, ali se uvode značajne izmjene u obračunu, mogućim olakšicama, porezu na odbitak, zastarijevanju poreskog duga, prikazivanju rezervisanja i tereta rashoda, određivanju kapitalnog dobitka, podnošenju prijava... Sve to može da stvori dodatne troškove, da utiče na izmjene njihovog informacionog sistema za obračune ili poreskih kasa, stvori potrebe za dodatnom obukom zaposlenih koji se bave obračunom...

Problematični su i rokovi jer Vlada ove prijedloge zakona može odmah poslati Skupštini koja bi o njima odlučivala na redovnoj sjednici u martu ili na vanrednoj ukoliko Vlada tako zatraži.

U Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost je navedeno da stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Sl. listu, što poslodavcima ostavlja kratak rok za pripreme i planiranje poslovanja u odnosu na izmjene.

U Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobiti pravnih lica navedeno je čak da stupa na snagu 1. januara 2016. godine, što može da znači da je Vlada planirala da ga hitno pošalje Skupštini i prije Nove godine i zasjedanja koje je završeno 30. decembra 2015. Ukoliko bi Prijedlog zakona sada bio usvojen tokom marta, stvoriće problem poslodavcima i zbog toga što prijave za ovaj porez za prethodnu godinu moraju predati do 31. marta.

Vlada je problem mogla da izbjegne ili ublaži samo da je prijedloge zakona poslala Socijalnom savjetu čija je sjednica bila samo pet dana prije Vladine na kojoj su usvojeni. Socijalni savjet je tada raspravljao o izmjenama zakona o zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj zaštiti. Prema Zakonu o Socijalnom savjetu ("Sl. list CG", br. 16/2007, 20/2011 i 61/2013), ova savjetodavna institucija, koju ravnopravno čine predstavnici državnih instiutucija, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca, između ostalog "razmatra i daje mišljenja o nacrtima i prijedlozima zakona i drugih propisa od značaja za ekonomski i socijalni položaj zaposlenih i poslodavaca". Ova institucija je i formirana kako država ne bi bez znanja i mišljenja socijalnih partnera donosila zakone i druge akte.

Unija poslodavaca ali i druga udruženja privrednika poput Savjeta stranih investitora već godina upozoravaju da državne i lokalne vlasti bez najava i konsultacija donose ili mjenjaju zakone i odluke kojima se povećavaju državne i lokalne dažbine ili mjenjaju obračuni i pravila poslovanja.

Oni su naveli da to stvara neizvjestan ambijent za poslovanje i povećava troškove i planiranja poslovanja, zbog čega su ovaj problem okarakterisali kao jednu od glavnih biznis barijera.

Tako je bilo i na sjednici Savjeta stranih investitora 16. decembra 2015. godine, odnosno 12 dana prije sporne odluke Vlade. Tada je premijer ponovo obećao prekid takve prakse i da će ubuduće imati plan donošenja propisa o čemu će obavještavati udruženja poslodavaca. I na sjednici Savjeta stranih investitora sa kraja 2014. godine premijer je dao slično obećanje, pa je par dana kasnije Vlada predložila više stope doprinosa za zdravstvo o trošku poslodavca.

Izvor: Vebsajt Unija poslodavaca,15.01.2016.