Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

MINISTARSTVO EKONOMIJE: Klasteri da se evidentiraju do 12. februara 2016. godine


Ministarstvo ekonomije pozvalo je sve postojeće klastere u Crnoj Gori da obave evidentiranje do 12. februara 2016. godine.

Evidentiranje klastera se, kako su navodi u javnom pozivu koji je objavljen 18. januara 2016. godine, obavlja slanjem popunjenog formulara na mejl milena.jovetic@mek.gov.me.

Ministarstvo ekonomije, kako su naveli, od 2012. godine intenzivno radi na politici razvoja klastera u Crnoj Gori.

"S obzirom da nakon niza realizovanih aktivnosti trenutno u Crnoj Gori funkcioniše određeni broj klastera u različitim fazama razvoja, Ministarstvo pokreće proces evidentiranja klastera, sa prvim presjekom stanja na dan 12. februar", navodi se u pozivu.

Klasteri su, kako je objašnjeno, geografske koncentracije srodnih preduzeća i pridruženih institucija.

Firme u klasteru se nalaze u prostornoj blizini, proizvode sličnu ili srodnu robu i usluge i imaju pomoć od čitavog lanca institucija za podršku.

"Unutar klastera, firme mogu prevazići problem izolacije i iskoristiti prednosti postizanja kolektivne efikasnosti, što prije svega proizilazi iz organizacije zajedničkih aktivnosti među firmama, kao i između firmi i institucija za podršku", dodaje se u pozivu.

Iz Ministarstva su naveli da, na osnovu učešća u zajedničkim poduhvatima, klasterske firme imaju potencijal da postignu rezultate koje preduzeća pojedinačno ne mogu postići.

Izvor: Vebsajt RTCG, 18.01.2016.