Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O ŽIVOTNOM PARTNERSTVU LICA ISTOG POLA: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ne prihvata predlog da se licima istog pola zbog stupanja u životno partnerstvo oduzima pravo na roditeljsko staranje ili starateljstvo

18.12.2019.


Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nije prihvatila predlog Mitropolije crnogorsko – primorske (MCP) da se licima istog pola zbog stupanja u životno partnerstvo oduzima pravo na roditeljsko staranje ili starateljstvo.

Crnogorska Vlada je u četvrtak utvdila Predlog zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

Ministarstvo smatra da ovakav stav MCP nije prihvatljiv i da je direktno narušavanje Ustavom Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI) i Porodičnim zakonom ("Sl. list RCG", br. 1/2007 i "Sl. list CG", br. 53/2016) utvrđenih prava i dužnosti roditelja i djece.

Podsjeća se da su prema Ustavu Crne Gore roditelji obavezni da brinu o djeci, da ih vaspitavaju i školuju.

Porodičnim zakonom je predviđeno da sud može donijeti odluku o odvajanju djeteta od roditelja samo onda ako postoje razlozi za ograničenje ili lišenje roditeljskog prava ili u slučaju nasilja u porodici.

"Porodičnim zakonom regulisano je da do lišenja roditeljskog prava može doći ukoliko roditelj zloupotrebljava roditeljsko pravo i grubo zanemaruje roditeljske dužnosti", navode iz Ministarstva.

Kako se objašnjava, to znači ukoliko roditelj zlostavlja dijete, izrabljuje ga, prisiljava na pretjeran rad ili ako napusti dijete, izbjegava da izdržava dijete, sprječava održavanje ličnih odnosa sa djetetom i drugo.

"Kako u konkretnom slučaju ne postoje zakonom propisani slučajevi usled čijeg postojanja bi sud mogao da odlučuje o lišenju ili ograničenju roditeljskog prava jasno je da ovakav predlog MCP nije ni pravno ni društveno prihvatljiv", smatraju u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 15.12.2019.


Naslov: Redakcija