Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

VIŠE OD 1.000 MAJKI APLICIRALO ZA DOŽIVOTNE NAKNADE


Samo desetak dana nakon što su se stekli uslovi za ostvarivanje prava na doživotnu naknadu, podaci pokazuju ogromnu zainteresovanost Crnogorki sa troje ili više djece, za naknade koje iznose nešto više od 330 eura.

 "U centrima za socijalni rad na teritoriji Crne Gore zabilježeno je veliko interesovanje za naknade za majke sa troje i više djece i za naknadu roditeljima ili starateljima njegovateljima lica koja su korisnici lične invalidnine. Kada je u pitanju interesovanje na nacionalnom nivou ono je izuzetno veliko i iznosi oko 9.000", saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Iz tog resora istakli su da je ukupno 1.068 majki s troje i više djece koje su podnijele zahtjev za doživotnu naknadu.

"Dok je ukupan broj lica koja su podnijela zahtjev za naknadu roditeljima ili starateljima njegovateljima lica koja su korisnici lične invalidnine 214", pojasnili su iz Ministarstva.

Najviše podnijetih zahtjeva za naknadu za majke sa troje ili više djece, koje imaju 25 odnosno 15 godina radnog staža, bilo je u Centru za socijalni rad za područje glavnog grada, sa dvije gradske opštine Golubovci i Tuzi, te Danilovgrada.

"Na teritoriji Centra za socijalni rad za glavni grad Podgoricu, gradske opštine Golubovci i Tuzi i opštinu Danilovgrad evidentirano je 679 podnijetih zahtjeva za naknadu za majke sa troje i više djece, dok je podnij etih zahtjeva za naknadu roditeljima ili starateljima njegovateljima lica koja su korisnici lične invalidnine ukupno 182", rekli su iz Ministarstva.

Istovremeno, za područje Podgorice, sa dvije GO i Danilovgradom, za ostvarivanje ovog prava interesovalo se oko 2.500 žena. Najveće interesovanje bilo je u samom gradu, dakle više od 1.500, dok se u GO Golubovci interesovalo oko 650 žena, a u Danilovgradu nešto više od 300.

Nakon Podgorice, najviše prijava za ostvarivanje ovog prava bilo je u Rožajama 180, dok je za naknadu roditeljima ili starateljima njegovateljima lica koja su korisnici lične invalidnine bilo pet prijava. Istovremeno, u ovom gradu na sjeveru zemlje, za naknade se interesovalo 350 žena.

Što se tiče opštine Plav, pristiglo je 89 zahtjeva za naknade majkama sa troje ili više djece, 15 za naknadu roditeljima ili starateljima njegovateljima lica koja su korisnici lične invalidnine, dok se za neka od ovih prava interesovalo čak 650 lica.

U Centru za socijalni rad koji pokriva opštine Nikšić, Šavnik i Plužine stiglo je 65 prijava majki za naknade, šest za naknadu roditeljima ili starateljima njegovateljima lica koja su korisnici LI, dok se za neko od ovih prava interesovalo 400 žena.

Kad je riječ o Kotoru, Tivtu i Budvi, Centru za socijalni rad koji je nadležan za te tri opštine stiglo je 13 prijava majki s troje ili više djece za ostvarivanje prava na doživotne naknade. Neuporedivo veće je, međutim, interesovanje građana. Naime, u ta tri grada bilo je 900 zainteresovanih lica. U Herceg Novom podnijeta su 42 zahtjeva za ostvarivanje prava na doživotne naknade majki sa troje ili više djece, te 12 prijava za naknadu roditeljima ili starateljima njegovateljima lica koja su korisnici LI. Za neka od prava interesovalo se oko 200 osoba.

Zanimljiv je podatak da u centrima za socijalni rad u Mojkovcu, Kolašinu, Bijelom Polju, Beranama, Andrijevici i Petnjici nije stigla nijedna prijava majki za doživotne naknade, dok se za ostvarivanje nekog ovih prava interesovalo više 3.500 žena.

Slična je situacija i na Cetinju. Naime, u prijestonici nije bilo nijedne prijave za ostvarivanje naknadi, ali se za iste interesovalo nešto više od 300 žena.

Sa druge strane, u Pljevljima, na Žabljaku, u Baru i u Ulcinju nije bilo ni prijava, a ni zainteresovanih žena za ostvarivanje navedenih prava.

Na teritoriji Centra za socijalni rad za glavni grad Podgoricu, gradske opštine Golubovci i Tuzi i opštinu Danilovgrad evidentirano je 679 podnijetih zahtjeva za naknadu za majke sa troje i više djece, dok je podnijetih zahtjeva za naknadu roditeljima ili starateljima njegovateljima lica koja su korisnici lične invalidnine ukupno 182.

Izvor: Vebsajt CdM, 17.12.2015.