Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI: Nacrt zakona na reviziji


Venecijanska komisija (VK) je na svom zvaničnom sajtu objavila da Vlada Crne Gore revidira Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti, zbog čega se narednih dana neće raspravljati o njemu pred tim međunarodnim stručnim tijelom.

Komisija je na sjednicama koje će se održati 18. i 19. decembra 2015. godine trebalo da usvoji mišljenje o usaglašenosti Nacrta zakona sa međunarodnopravnim aktima o slobodi vjeroispovijesti i drugim ljudskim pravima.

Prema nezvaničnim saznanjima iz Vlade Crne Gore, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava razmatra pristigle primjedbe i najvjerovatnije će raditi novi Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Iako se Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti ne nalazi u skupšinskoj proceduri, najavom da će najvjerovatnije raditi novi zakonski akt, u kojem će uvažiti brojne primjedbe, crnogorska vlada suštinski ga povlači iz procedure.

Na sajtu Venecijanske komisije objavljen je radni materijal o kome će se raspravljati na plenarnoj sjednici. U tački 12 je navedeno da su crnogorske vlasti obavijestili Venecijansku komisiju da se Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti nalazi u fazi revizije.

"Crnogorske vlasti obavijestile su Komisiju da se Nacrt zakona o slobodi vjeroispovjesti trenutno revidira. Biro je stoga odlučio da odloži razmatranje mišljenje o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti Crne Gore za mart 2016. godine", navodi se na sajtu VK, u tački koja se odnosi na Crnu Goru.

Predstavnici Venecijanske komisije bili su u posjeti Crnoj Gori sredinom novembra, a jedan od razloga dolaska bio je i Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti. Delegacija VK tada se sastala i sa predstavnicima najznačajnijih crkava i vjerskih zajednica. Tokom boravka su se u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici sastali sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske.

Nacrtom zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je predložila Vlada nijesu bili zadovoljni predstavnici ni Srpske pravoslavne crkve, Katoličke crkve i Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Izvor: Vebsajt CdM, 17.12.2015.