Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

VLADA CG: Doneta Odluka o dodjeli sredstava za podsticanje direktnih investicija


Vlada Crne Gore usvojila je 17. decembra 2015. godine Odluku o dodjeli sredstava za podsticanje direktnih investicija za šest kompanija, u ukupnom iznosu od 1,32 miliona eura.

Sekretar Sekretarijata za razvojne projekte, Biserka Dragićević, rekla je da će se po osnovu realizacije tih investicionih projekata u naredne tri godine zaposliti 293 osobe.

Dragićević je nakon sjednice Vlade rekla da je donošenju Odluke prethodilo objavljivanje javnog poziva 1. jula ove godine, kao i javno otvaranje prijava koje su pristigle 1. oktobra 2015. godine.

"Od osam blagovremeno pristiglih prijava šest njih u cjelosti zadovoljava uslove utvrđene javnim pozivom", rekla je Dragićević.

Vlada je imenovala komisiju koja je obavila vrjednovanje invetsicionih projekata.

Sredstva su dodijeljena kompaniji Mesopromet Bijelo Polje za projekaz izgradnje fabrike za proizvodnju trajnih mesnih proizvoda bez dima i to šest hiljada eura za svako od 100 predviđenih radnih novih mjesta, odnosno iznos od ukupno 600 hiljada eura.

"Kompaniji Farmont Danilovgrad za projekat proizvodnje ljekova, savremeni distributivni centar i analitičko istraživačku laboratoriju dodijeleno je četiri hiljade eura za svako od 50 novih radnih mjesta, odnosno ukupno 200 hiljada eura", precizirala je Dragićević.

Beranskoj firmi Beton group Popović za projekat rekonsktrukcije odnosno izgradnje hotela Berane dodijeljeno je četiri hiljade eura za svako od 40 novih radnih mjesta odnosno iznos od ukupno 160 hiljada eura.

"Kompaniji Securitas Montenegro Nikšić za projekat formiranje savremenog monitoring centra dodijeljeno je tri hiljade eura za svako od 50 novih radnih mjesta odnosno iznos od ukupno 150 hiljhada eura", rekla je Dragićević.

Komapniji Pelengić trade Bijelo Polje za projekat izgradnje i opremanje pilane na Žabljaku dodijeljeno je četri hiljade eura za svako od 33 nova radna mjesta odnosno iznos od ukupno 132 hiljade eura.

Kompaniji Fabika stočne hrane Spuž za projekat proizvodnja stočne hrane, odnosno rekonstrukciju i adaptaciju postojećih obejkata i opreme dodijeljeno je četiri hiljade eura za svako od 20 novih radnih mjesta odnosno ukupno 80 hiljada eura.

"Vrijednost odabranih projekata je između 19 i 20 miliona eura", dodala je Dragićević.

Odluka, kako je navela, predstavlja osnov za ugovor o korišćenju sredstava koji će se u predstojećem periodu zaključiti između tih kompanija i Vlade Crne Gore.

"Isplata sredstava zavisiće od stepena realzacije obaveza, pa će sredstva biti isplaćena u tri jednake rate", zaključila je Dragićević.

Izvor: Vebsajt CdM, 17.12.2015.