Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O UNUTRAŠNjOJ TRGOVINI: 20 oktobra 2019. godine prva neradna nedelja za trgovine na veliko i malo

18.10.2019.


Počela je primjena Zakonao unutrašnjoj trgovini ("Sl. list CG", br. 49/2008, 40/2011 - dr. zakon i 38/2019 - dalje: Zakon) kojim je predviđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i praznicima. Prva neradna nedjelja biće 20. oktobar. Trgovci očekuju da će primjenom zakona imati zadovoljne radnike i nešto manji pad prometa. U Uniji poslodavaca, međutim, očekuju da će odredba o neradnoj nedjelji "pasti" na Ustavnom sudu.

Ovim natpisom trgovci već nekoliko dana obavještavaju građane da od 20. oktobra neće raditi nedjeljom. Anketirani Podgoričani različito komentarišu to što će za kupovinu morati da izaberu neki drugi dan u sedmici.

Predstavnici trgovačkih kompanija smatraju da će primjenom zakona radnici biti zadovoljniji, a da će potrošači vremenom promijeniti navike.

Ono što je najbitnije, vjeruju da neće morati da otpuštaju zaposlene zbog pada prometa.

"Svakako da će se veliki dio, nekih 80 odsto i više, preliti na druge dane. U početku će sigurno doći do pada, ali mislim da će sve vremenom doći na svoje. Ostao je neizvjestan period ljetnje turističke sezone i pitanje kako će se to reflektovati na zadovoljstvo naših posjetilaca i turista", kaže Olivera Šuškavčević menadžer jednog od trgovačkih lanaca.

Nedjeljom će raditi apoteke, pekare, pijace, benzinske pumpe, cvjećare, suvenirnice, prodavnice pogrebne opreme i štampe kao i kiosci na autobuskim i željezničkim stanicama i aerodromima.

U Uniji poslodavaca upravo ocjenjuju da su ti izuzeci diskriminatorski, pa od Ustavnog suda traže ocjenu ustavnosti zakona.

"Zbog mogućih posledica primjene zakona očekujemo da Ustavni sud u što kraćem roku uzme na razmatranje i donese odluke na osnovu inicijative Unije poslodavaca. Očekuejmo pozitivan ishod imajući u vidu svu argumentaciju koju smo priložili ustavnom sudu", kaže Danilo Kaluđerović iz Unije poslodavaca.

Do tada iz Unije pozivaju sve poslodavce da poštuju zakon kako bi izbjegli propisane kazne, a one su od hiljadu do 10 hiljada eura, ili čak stavljanje katanca.

U Hrvatskoj je neradna nedjelja tri puta pala na Ustavnom sudu. Nedjelja je neradni dan u 9 država Evropske unije među kojima su Francuska, Njemačka, Austrija i Poljska.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Biljana Rovčanin, 14.10.2019.


Naslov: Redakcija