Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

TUŽILAČKI SAVJET: Očekuje se konkurs za vrhovnog državnog tužioca

18.10.2019.


Tužilački savjet je na posljednjoj sjednici donio odluku da se raspiše konkurs za vrhovnog državnog tužioca, nakon što je sadašnjeg kojem je istekao mandat, Ivicu Stankovića, imenovao za vršioca dužnosti.

Odlučeno je da se to učini odmah.

Na pitanje kada će Tužilački savjet raspisati oglas za VDT-a i da li je na prethodnoj sjednici donijeta odluka o tome, iz TS-a je odgovoreno: "Javnost će biti blagovremeno informisana o odluci Tužilačkog savjeta o javnom pozivu za izbor vrhovnog državnog tužioca".

Neuspio konkurs za VDT-a oglašavan je ljetos, ali se na njega niko nije prijavio. Zvanično objašnjenje za to ne postoji, ali u pravnim krugovima vjeruju da je razlog činjenica što u Skupštini ne postoji dvotrećinska većina koja je potrebna za izbor VDT-a.

Stanković je prije pet godina izabran u drugom pokušaju, dok na prvom oglasu niko nije dobio potrebnu podršku.

U Zakonu o državnom tužilaštvu ("Sl. list CG", br. 11/2015, 42/2015, 80/2017 i 10/2018) nije precizirano šta se dešava u slučaju da VDT ne bude izabran, odnosno da li se i kada raspisuje novi konkurs.

Stanković na sadašnjoj poziciji može ostati do proljeća 2021. kada stiče uslove za starosnu penziju.

Neposredno prije otvaranja procedure za izbor v.d. vrhovnog tužioca izbila je korupcinaška afera, u kojoj je osumnjičen za primanje mita. Nakon toga uhapšen je sekretar VDT-a Nenad Vujošević, koji je navodno posredovao u tome.

Šef jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za proširenje EK, Tomas Haglajtner, juče rekao da Crna Gora ima kompetentne institucije i pravni okvir, koji mogu da istraže aferu u Tužilaštvu. On očekuju da odgovorne institucije "taj vrlo odgovoran posao temeljno istraže".


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Miloš Rudović, 12.10.2019.


Naslov: Redakcija