Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

CRNA GORA NAPREDOVALA U IZVJEŠTAJU O GLOBALNOJ KONKURENTNOSTI 2018: Publikovan Izvještaj o globalnoj konkurentnosti 2018, kojim se analizira konkurentnost ekonomija u 140 država svijeta

18.10.2018.


Svjetski ekonomski forum publikovao je Izvještaj o globalnoj konkurentnosti 2018, kojim se analizira konkurentnost ekonomija u 140 država svijeta.

Crna Gora na ovogodišnjoj listi Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) zauzela je 71. mjesto, što je za 6 pozicija bolje u odnosu na prošlogodišnji Izvještaj, odnosno za 2 pozicije bolje u poređenju sa revidiranim prošlogodišnjim rangom.

Indeksom je obuhvaćeno 12 oblasti, tzv. stubova, koji se smatraju od posebnog značaja i uticaja na konkurentnost jedne zemlje. Posebno su prepoznati rezultati ostvareni u oblasti tržišta rada, koji su uslovili poboljšanje ranga ovog indikatora za 49 pozicija u odnosu na prošlogodišnji Izvještaj (sa 74. na 25. mjesto).

Zemlje regiona na ljestvici globalne konkurentnosti zauzele su sljedeće pozicije: Slovenija (35. mjesto), Srbija (65. mjesto), Hrvatska (68. mjesto), Albanija (76. mjesto), Makedonija (84.mjesto) i Bosna i Hercegovina (91. mjesto).

U top 10 zemalja svijeta sa aspekta konkurentnosti svrstane su: SAD, Singapur, Njemačka, Švajcarska, Japan, Holandija, Hong Kong, Velika Britanija, Švedska, i Danska.

Uz Izvještaj o lakoći poslovanja Svjetske banke, Fraiser izvještaj, kao i objave kreditnih rejting agencija “S&P” i “Moody`s” o kreditnom rejtingu Crne Gore, rang u Izvještaju o globalnoj konkurentnosti 2018 je još jedna potvrda reformskih napora crnogorske Vlade u održanju stabilnosti javnih finansija, jačanju konkurentske pozicije i realizaciji mjera predviđenih fiskalnom strategijom.


IZVOR: Vebsajt Vlade Crne Gore, 17.10.2018.


Naslov: Redakcija