Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O CENTRALNOJ BANCI CRNE GORE: Centralna banka će samostalno upravljati i raspolagati imovinom potrebnom za obavljanje njenih funkcija, pa i onom vrijednosti iznad 150 miliona eura

18.10.2017.


Centralna banka (CBCG) samostalno će upravljati i raspolagati imovinom potrebnom za obavljanje njenih funkcija, pa i onom vrijednosti iznad 150 miliona eura o kojoj po važećim zakonima odlučuje Skupština.

To je definisano Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci Crne Gore, koji je 16. oktobra 2017. godine usvojen u Skupštini.

Rasprave o važnim zakonskim rješenjima nije bilo. U sali nije bilo ministra finansija Darka Radunovića i guvernera CBCG Radoja Žugića. Oni borave u Vašingtonu na jesenjem zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Vrhovna monetama institucija, dok je njom rukovodio guverner Milojica Dakić, pripremila je nova rješenja koja je Savjet CBCG usvojio u julu prošle godine. Te izmjene i dopune (koje su bile na javnoj raspravi početkom 2016) nijesu imale prolaz u Vladi prošle godine u kojoj je sadašnji guverner Žugić bio ministar finasija.

Nakon dolaska Žugića na mjesto guvernera, djelimično je dorađen nacrt.

Izbisani su predlozi da Upravni sud ne odlučuje o predmetima koji su u nadležnosti CBCG i da CBCG nabavku roba, usluga i radova za svoje potrebe uređuje svojim propisom, a ne u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama("Sl. list CG", br. 42/2011, 57/2014, 28/2015 i 42/2017). Zadržani su predlozi da članovi Vlade ne prisustvuju sjednicama Savjeta CBCG, a Skupština da ne odlučuje o raspolaganju imovinom CBCG vrijednosti preko 150 miliona eura. Novo rješenje je i da CBCG treba nezavisno da raspolaže svojom imovinom, da Državna revizorska institucija (DRI) ne treba da radi reviziju ciljeva i odluka CBCG i da skupštinski Odbor za ekonomiju ne daje saglasnost za izbor nezavisnog revizora CBCG.

Za razliku od ranijeg rješenja gdje CBCG može, nakon konsultacija sa Vladom, da formira specijalne rezerve za pokriće određenih troškova u poslovanju, novo rješenje je da se Vlada ne konsultuje u vezi sa tim pitanjem. Rješenje je i da CBCG godišnji izvještaj o radu Skupštini dostavlja do kraja juna, a ne do kraja aprila i da se ne dostavljaju Vladi, na njen zahtjev, podaci i informacije u vezi sa ostvarivanjem ciljeva i izvršavanjem funkcija CBCG.

Novim rješenjima su izbrisane nadležnosti viceguvernera, da bi se guverneru ostavilo da utvrđuje djelokrug rada pojedinih viceguvernera.

Važno rješenje je i da će CBCG ubuduće imati  tri umjesto dva viceguvernera, a svih osam članova Savjeta imaće mandat šest godina i moći će na tu funkciju da se izaberu najviše dva puta.

Za CBCG ne važi rješenja iz Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. list CG", br. 16/2016, 83/2016, 21/2017 i 42/2017), za razliku od svih drugih državnih institucija koje su prepoznate u Ustavu Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI), već će primanja zaposlenih u toj instituciji biti određivana njenim Statutom.

Skupština je usvojila i Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kojim je Vlada odobrila opštinama da produže rok za podnošenje zahtjeva za prekoračenje budžetskog deficita, pod uslovom da novac koriste za finansiranje kapitalnih izdataka.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Marija Mirjačić, 17.10.2017.


Naslov: Redakcija