Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

KONFERENCIJA PKCG O EKONOMIJI 27. I 28. OKTOBRA 2016. GODINE


Konferencija o ekonomiji Montenegro 2016, pod nazivom Razvojne perspektive zapadnog Balkana, koju organizuje Privredna komora (PKCG), biće održana 27. i 28. oktobra 2016. godine u hotelu Splendid u Budvi.

Iz PKCG su saopštili da šestu Konferenciju o ekonomiji ove godine organizuju u saradnji sa Komitetom za istočno-evropske ekonomske odnose iz Berlina.

"Godišnje konferencije o ekonomiji, koje PKCG organizuje, posebno su dobile na značaju nakon Berlinske konferencije, održane 2014. godine, kada se ovaj skup našao u Završnoj deklaraciji predsjednika vlada zapadnog Balkana i evropske unije (EU)", navodi se u saopštenju.

Konferenciju o ekonomiji će otvoriti predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, dok će drugog dana premijer u razgovoru sa predsjednikom PKCG, Velimirom Mijuškovićem, govoriti o ekonomskim kretanjima tokom decenije crnogorske nezavisnosti, kao i o regionalnoj perspektivi.

Iz PKCG su dodali da će ministri ekonomije zemalja zapadnog Balkana, predsjednici privrednih komora, privrednici iz Crne Gore, regiona i zemalja EU, istaknuti ekonomski teoretičari, kao i predstavnici međunarodnih finansijskih organizacija biće panelisti tokom tog skupa.

"Očekuje se da Konferencija okupi oko 500 učesnika. Ovaj najveći regionalni ekonomski skup, dobiće ove godine i dodatnu vrijednost kroz organizovanje bilateralnih susreta privrednika iz Crne Gore, regiona i Njemačke", naveli su iz PKCG.

Konferencija je, kako su saopštili, prilika da se privrednoj i široj zajednici kroz izlaganja ministara ekonomije odnosno infrastrukture, predstave rezultati i očekivanja Berlinskog procesa, koji je 2014. godine inicirala njemački kancelar, Angele Merkel, s obzirom da se balkanske države tokom integracija u EU suočavaju sa brojnim i kompleksnim izazovima.

"Interesovanje, posebno njemačkih investitora za zapadni Balkan, biće predstavljeno kroz poseban panel, na kojem će oni koji posluju u regionu govoriti o iskustvima i očekivanjima, kada je biznis ambijent u pitanju", dodaje se u saopštenju.

Iz PKCG su rekli da su ekonomske strukturne reforme tema kojom se vrlo intenzivno bavi i EU, a i njene članice pojedinačno, s obzirom da je kriza pokazala sve slabosti sistema neregulisanih tržišta.

"Ove reforme nužnost su i regiona, a o tome će govoriti predstavnici međunarodnih finansijskih i drugih institucija, kao i vodeći ekonomisti iz zemlje i susjedstva", objasnili su iz PKCG.

Energija i saobraćaj, kao dva važna "stuba" Berlinskog procesa su teme koje će na posebnim panelima biti razmatrane tokom Konferencije.

"Uređenje tržišta električne energije, obnovljivi izvori i zadaci Energetske zajednice biće u fokusu posebnog panela. Sa druge strane kroz panel o saobraćaju, poseban akcenat će se staviti na uspostavljanje boljih komunikacijskih veza i olakšanje procedura prelaska granica", dodali su iz PKCG.

Panel Komunalna infrastruktura kao govornike će okupiti predstavnike gradova, zajednica opština i komunalnih preduzeća.

"Pitanje uređenja tog segmenta infrastrukture je suštinsko za razvoj svake lokalne zajednice, što nas je i opredijelilo na šire sagledavanje te teme", naveli su iz PKCG.

Obrazovanje je, kako su dodali, tema koja dobija na značaju ne samo u regionu, već i u EU, upravo zbog činjenice da postoji veliki nesklad ponude i tražnje na tržištu rada.

"To je i razlog da se njegovi teoretski i praktični aspekti razmatraju i na Konferenciji", navodi se u saopštenju.

Konferencija će biti zaključena panelom Kreativna ekonomija, koji će se baviti inovacijama i start-up projektima.

Prijavljivanje za učešće na Konferenciji je otvoreno do četvrtka, 20. oktobra 2016. godine.

Izvor: Izvor: Vebsajt RTCG, 16.10.2016.