Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKONSKI REGULISATI STROŽE KAZNE ZA IZAZIVANJE POŽARA NA OTVORENOM PROSTORU

18.09.2020.


Podgorička Služba zaštite i spašavanja inicijator je formiranja Savez vatrogasaca Crne Gore čiji će zadatak, između ostalog biti, da u narednom periodu promijeni zakonsku regulativu koja se tiče kaznene politike za izivanje požara na otvorenom prostoru.

Komandir Službe zaštiti i spašavanja Goran Janković navodi da će savez funkcionisati kroz formu navladine organizacije.

"U planu imamo da okupimo sve komandire Službi zaštita i spašavanja i da vidimo koje su sve potrebe u ovoj oblasti. Kada pokupimo sve te informaci je onda bismo išli sa njihovim pravnim uobličavanjem. U Podgorici je strahovito izraženo paljenja vatre na otvorenom. Mi ćemo da vidimo kako je najbolje da promijenimo zakonsku regulativu u smislu prekršajne ili krivične odgovornosti", navodi Janković.

Po njima, sada nije dobro definisana ni prekršajna ni krivična odgovornost.

"Nijesu upodobljene sa onim što su dešavanja na terenu zbog čega imamo problema kada je u pitanju sankcionisanje. Zbog toga planiramo da uvedemo određene mjere da od onoga trenutka kada se zvanično definiše da na određenoj teritoriji uveden pojačan rizik od nastanka požara, zabranjeno je bilo kakvo paljenje vatre na otvorenom, da te zabrane imaju i određene sankcije. Tražićemo strožije kazne. Mi smo za vrijeme ove ljetnje požarne sezone napisali dvije krivične prijave zbog paljenja vatre na otvorenom", naveo je Janković.

Janković objašnjava da će Savez imati zadatak da razvija vatrogastvo u Crnoj Gori, da štiti i promoviše status vatrogasaca, da razvija međugradsku saradnju vatrogasaca spasilaca i opštinskih službi za zaštitu i spašavanje, da sarađuje sa jedinica civilne zaštite kao i saradnja sa jedinicama za gašenje požara iz vazduha…


IZVOR: Vebsajt CdM, 16.09.2020.


Naslov: Redakcija