Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PKCG: Naplata potraživanja jedan od ključnih problema privrede


Loša naplata potraživanja, narušeni dužničko povjerilački odnosi, nedostupnost finansijskih sredstava i visoke kamatne stope, neki su od najznačajnijih faktora koji ograničavaju napredak crnogorske privrede, ocijenjeno je na seminaru u Privrednoj komori PKCG.

Potpredsjednik PKCG Ljiljana Filipović navela je da je analizom poslovnog ambijenta i uslova poslovanja privrede uočeno da je naplata potraživanja u vrhu ograničenja u radu preduzeća, zbog čega je u saradnji sa bonitetnom međunarodnom kućom za osiguranje potraživanja Coface organizovan seminar na tu temu.

Ona je dodala da će PKCG, u saradnji sa Coface-om, realizovati i projekat izdavanja SME excellent sertifikata za crnogorska preduzeća, čiji je cilj izgradnja transparentnog poslovnog okruženja.

Ona je saopštila da se ocjena boniteta preduzeća obavlja po ustaljenoj praksi, kao i da Coface na osnovu podataka o poslovanju daje garanciju.

Ona smatra da preduzeća koja dobro posluju nijesu dovoljno promovisana, jer se češće govori o onima koji imaju probleme u poslovanju.

"Ovako se pravi klub najboljih, od čega će koristi imati preduzeća koja dobiju sertifikat, njihovi poslovni partneri i ukupna zajednica, koja će na taj način znati sa kojim firmama se može pouzdano poslovati", navela je Filipović.

Direktor kompanije Coface-a, Đorđe Živanović, kazao je da bi seminar organizovan u PKCG trebalo da upozna preduzeća sa modelima analize finansijskih izvještaja koji su primjenjivi u praksi i segmentom vezanim za naplatu potražiavanja.

On je naveo da je projekat izdavanja SME excellent sertifikata, koji se realizuje od 2012. godine u Srbiji, uspio da podigne svijest privrede i države da mikro, mala i srednja preduzeća, koja čine 85 odsto ekonomije, zaslužuju poseban tretman.

On je naveo da su uslovi da firme dobiju sertifikat da se radi o mikro, malim i srednjim preduzećima, kao i da ispunjavaju minimalni stepen rizika.

On je naveo da se tokom samog procesa od godinu, koliko traje sertifikat, obavlja određena vrsta monitoringa, koja daje garanciju da preduzeće uspješno posluje.

Živanović je kazao da SME excellent sertifikat na godišnjem nivou košta 297 EUR i da ne postoji mogućnost da se kopira, umnožava i falsifikuje. On je najavio da će u Crnoj Gori prvi put krenuti izdavanje sertifikata u tvrdom formatu.

Izvor: Vebsajt CdM, 17.09.2015.