Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

SKUPŠTINA CG: Usvojen Predlog rezolucije o podršci integraciji u NATO


Na śednici četvrtog vanrednog zasijedanja Skupštine Crne Gore u 2015. godini, 16. septembra 2015. godine, usvojen je Predlog rezolucije o podršci integraciji u NATO.

Glasalo je 79 poslanika. Za Rezoluciju je bilo njih 50, protiv je glasalo 26, a uzdržana su bila tri poslanika. Crnogorski parlament ima 83 poslanika.

Za usvajanje su glasali Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Pozitivna Crna Gora, Klub manjinskih stranaka, Bošnjačka stranka i Dritan Abazović iz Kluba nezavisnih poslanika.

Uzdržani su bili Nebojša Medojević, Koča Pavlović i Branka Bošnjak iz Demokratskog fronta, a ostali su bili protiv.

U diskusiji je ocijenjeno da bi usvajanje tog dokumenta bio važan signal članicama NATO-a da Crnu Goru u decembru 2015. godine pozovu u svoju zajednicu, a da bi protivljenje tom dokumentu bio pokušaj negiranja dosadašnjih tekovina.

"Odnos Parlamenta prema Rezoluciji biće važna poruka i domaćoj i međunarodnoj javnosti. To je poruka da Skupština ubjedljivo podržava NATO integracije", naveo je u završnoj riječi potpredsjednik Parlamenta Milutin Simović.

Predstavnici pojedinih opozicionih partija i nezavisni poslanici smatraju da je za učlanjenje Crne Gore u NATO neophodno raspisati referendum.

U Rezoluciji se navodi da je NATO garant teritorijalnog integriteta i suvereniteta Crne Gore, daljeg unapređenja vladavine prava i demokratije, ljudskih i manjinskih prava i kvaliteta života svakog građanina i ukupnog društva.

Članstvo u NATO dodatno će, kako je precizirano dokumentom, ojačati međunarodni politički položaj države.

"Crna Gora time postaje saveznica najvećim svjetskim silama i partner u donošenju važnih odluka koje se odnose ne samo na njenu, već i regionalnu i globalnu bezbjednost", kaže se u Reoluciji.

Punopravnim članstvom u NATO-u Crna Gora postaje, kako se ističe, dio porodice država koje imaju snažniju ekonomiju, viši životni standard, jače institucije i razvijeniju demokratiju.

"To će biti važan podsticaj za ubrzanje i uspješan završetak pregovora o punopravnom članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji", navodi se u dokumentu.

Izvor: Vebsajt CdM, 16.09.2015.