Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RASTE BROJ „INVESTICIONIH MIGRANATA“ U CRNU GORU: Broj tražilaca CG pasoša u tri mjeseca povećan za 142%

18.08.2020.


Za većinu ljudi pandemija koronavirusa značila je manju mogućnost putovanja. To, međutim, ne važi za bogataše koji sve više koriste svoj novac za prelazak granica koje bi inače i za njih bile zatvorene. Ovo je elitni svijet investicione migracije, gdje se aplikacije za pasoše ne baziraju na državljanstvu ili nacionalnosti, već na bogatstvu i spremnosti da se putuje. Ovi i programi za državljanstvo putem investicija trenutno su industrija u porastu, a poznati su kao “zlatni pasoši” ili “zlatne vize”, piše Blic.

Tokom posljednjih pet do 10 godina, glavna motivacija za bogataše koji žele zlatne pasoše – koji imaju neto vrijednost negde od dva do preko 50 miliona dolara – jeste sloboda kretanja, poreske olakšice i životni faktori poput boljeg obrazovanja ili građanske slobode. Ali s obzirom na to da COVID-19 dramatično transformiše 2020. godinu, neke elitne porodice takođe razmatraju zdravstvenu zaštitu i potencijalna sigurna utočišta kako bi osigurale da imaju rezervni plan za budućnost.

Kada su u pitanju programi zemalja, Crna Gora je ove godine ubjedljivo zabilježila najveći porast interesovanja, sa novim prijavama koje su porasle za 142 odsto u prvom kvartalu 2020. godine, u odnosu na četvrti kvartal 2019. godine. Za njom slijedi Kipar sa porastom od 75 odsto.

Prema pisanju sajta Goldenvisas.com program dobijanja državljanstva pomoću investicija je u Crnoj Gori pokrenut 2019. godine.

Podnosioci prijava mogu se prijaviti ulaganjem u jedan od nekoliko projekata za razvoj nekretnina koje je odobrila vlada.

Investicije se kreću od 250.000 eura u sjevernom i centralnom regionu do 450.000 eura u primorskom regionu.

Takođe, ono što Crnu Goru čini atraktivnom u ovom programu jeste cijena ulaganja koja je mnogo manja u poređenju sa mnogim drugim sličnim programima.


IZVOR: Vebsajt CdM, 17.08.2020.


Naslov: Redakcija