Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O KONVERZIJI KREDITA U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA: Centralna banka smatra da bi Zakon stavio korisnike kredita u neravnopravan položaj, ka oi to da je pun nejasnoća i kontradiktornosti


Novopredložena rješenja izmjena i dopuna Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure stavila bi u neravnopravan položaj korisnike kredita i onemogućila dosljednu primjenu metodologije koja se koristi prilikom obračuna njihovih obaveza, ocijenjeno je iz Centralne banke (CBCG).

Savjet CBCG je razmotrio Predlog izmjena i dopuna zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure od 1. avgusta i, imajući u vidu sve moguće rizike i negativne posljedice donošenja tog zakona, donio mišljenje kojim se ostaje pri ranije iznijetim načelnim stavovima CBCG na prvu verziju tog dokumenta iz jula.

„Sagledavanjem novopredloženih rješenja iz Predloga zakona, konstatovano je da se ona suštinski razlikuju od predloga koje je CBCG dala u svom mišljenju“, navodi se u saopštenju CBCG.

Savjet je ocijenio da bi novopredložena rješenja stavila u neravnopravan položaj korisnike kredita, onemogućila dosljednu primjenu metodologije koja se koristi prilikom obračuna njihovih obaveza i dovela do revizije konverzija sprovedenih u skladu sa važećim zakonom.

„Takođe, predložena rješenja sadrže niz nejasnoća i kontradiktornosti koje bi, u slučaju usvajanja, onemogućile njihovu adekvatnu primjenu i dodatno izazvale niz dilema i teškoće prilikom primjene u praksi“, rekli su iz CBCG.

 Iz Savjeta CBCG je saopšteno da, ukoliko se zakonodavac opredijeli da usvoji predložene izmjene i dopune Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, neophodno je izmijenizi taj tekst, pa je, u tom cilju, Centralna banka predložila odgovarajuće izmjene u formi amandmana, koje bi mogao predložiti ovlašćeni predlagač.

Grupa poslanika je 1. avgusta ponovo u skupštinsku proceduru predala Predlog izmjena i dopuna Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure.

Predlog je, na inicijativu poslanika Demokratskog fronta (DF) Nebojše Medojevića, potpisalo 39 poslanika.

Poslanici su potpisali i zahtjev za vanredno održavanje sjednice Skupštine na kojoj bi se razmatrao Predlog izmjena i dopuna zakona o konverziji kredita u CHF u eure, koja bi bila održana 30. avgusta.

Izvor: Izvor: Vebsajt RTCG, 16.08.2016.