Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O STEČAJU: Stečajni upravnici moraće da imaju licencu

18.07.2018.


Stečajni upravnici moraće ubuduće da imaju licencu za rad, a da bi obavljali posao od njih će se tražiti najmanje pet godina radnog iskustva sa visokim obrazovanjem, predviđeno je Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju.

Kako se precizira u tom dokumentu, za upravnike neće moći da budu imenovane osobe osuđivana za krivično djelo koje ih čini nedostojnim za obavljanje ovog poslova, one protiv kojih se vodi postupak po službenoj dužnosti, kao ni oni kojima je izrečena mjera zabrane obavljanja poziva, djelatnosti i dužnosti.

Upravnici će, kao i do sada, morati da imaju položen stručni ispit, crnogorsko državljanstvo i da budu na listi stečajnih upravnika.

"Licencu izdaje Ministarstvo pravde za vrijeme od pet godina i može se produžiti za isti period u skladu sa ovim zakonom", navodi se u Nacrtu koji je na javnoj raspravi.

Zahtjev za izdavanje licence podnosiće se Ministarstvu pravde, a prilikom odlučivanju o njenom produženju cijeniće se mišljenje stručnog odjeljenja Privrednog suda, pohađanje obuka i seminara na teme iz oblasti stečaja i broj postupaka u kojima je kandidat odbio da postupa kao stečajni upravnik i razlozi odbijanja.

"Ministarstvo pravde će odbiti zahtjev za produženje licence ako stečajni upravnik ne položi ispit provjere znanja", precizira se Nacrtom.

Licenca će, pored ostalog, moći da prestane da važi i na zahtjev Privrednog suda.

Novina u Nacrtu je i da je predviđeno imenovanje stečajnih upravnika po redosljedu sa liste, osim u slučaju kada Privredni sud smatra da upravnik koji bi bio imenovan ne raspolaže stručnošću i iskustvom potrebnim za vođenje konkretnog stečaja.

Nacrtom zakona predviđeno je da visinu troškova polaganja stručnog i ispita provjere znanja za stečajnog upravnika utvrđuje ministar pravde.

On će obrazovati i komisije za polaganja, a njihovi članovi će se birati na dvije godine.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 17.07.2018.


Naslov: Redakcija