Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O VOJSCI CRNE GORE: Uvodi se dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem

18.07.2017.


Vojna obaveza je, kako se navodi, čast, pravo i dužnost crnogorskih državljana da učestvuju u pripremi za odbranu i angažuju se samo u uslovima ratnog ili vanrednog stanja, u skladu sa zakonom

Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore razmatraće 18. jula 2017. godine Predlog zakona o Vojsci Crne Gore, kojim se uvodi dobrovoljno služenja vojnog roka sa oružjem.

Predlog zakona utvrdila je Vlada 30. juna i zatražila da ga parlament usvoji po skraćenom postupku.

Vojna obaveza je, kako se navodi, čast, pravo i dužnost crnogorskih državljana da učestvuju u pripremi za odbranu i angažuju se samo u uslovima ratnog ili vanrednog stanja, u skladu sa zakonom.

Vojni obveznik je crnogorski državljanin koji podliježe vojnoj obavezi koja nastaje u kalendarskoj godini u kojoj navršava 18 godina života.

"Završava se na kraju kalendarske godine u kojoj vojni obveznik navršava 60 godina života, gubitkom sposobnosti za vojnu službu ili crnogorskog državljanstva", kaže se u obrazloženju.

Vojni obveznik u uslovima mira uvodi se u evidenciju vojnih obveznika i na dobrovoljnoj principu može da se obučava radi sticanja neophodnih znanja za obavljanje dužnosti u uslovima ratnog ili vanrednog stanja ili da dobrovoljno služi vojni roka sa oružjem.

Vojnom obvezniku koji uveden u evidenciju vojnih obveznika izdaje se vojna knjižica.

"Obuka na dobrovoljnom principu, radi sticanja neophodnih znanja za obavljanje dužnosti u uslovima ratnog ili vanrednog stanja vrši se u trajanju do 60 dana, a dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem do šest mjeseci", navodi se u obrazloženju.

Izbor kandidata za dobrovoljnu obuku, odnosno za služenje dobrovoljnog vojnog roka vrši komisija Ministarstva odbrane na osnovu javnog oglasa.

U uslovima ratnog ili vanrednog stanja vojni obveznici se obučavaju u skladu sa propisom Vlade i vrše dužnosti u Vojsci.

Vojnom obvezniku koji, zbog vjere i ubjeđenja, nije spreman da učestvuje u obavljanju vojne dužnosti koja uključuje upotrebu oružja dopušten je prigovor savjesti.

U uslovima ratnog ili vanrednog stanja, Vlada može, kako se navodi, ograničiti putovanja vojnih obveznika u inostranstvo.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 17.07.2017.


Naslov: Redakcija