Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

NAREDBA O ZABRANI UVOZA I TRANZITA POŠILJKI ŽIVOTINJA I PROIZVODA ŽIVOTINJSKOG POTRIJEKLA RADI SPRJEČAVANJA UNOŠENJA BOLESTI KVRGAVE KOŽE (LUMPY SKIN DISEASE) U CRNU GORU: Naredba dopunjena sa Albanijom


Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je, odmah po prijemu informacije o pojavi bolesti kvrgave kože goveda na teritoriji Republike Albanije, donijelo Naredbu o dopuni Naredbe o zabrani uvoza i tranzita pošiljki životinja i proizvoda životinjskog porijekla radi sprječavanja unošenja bolesti kvrgave kože (Lumpy skin disease) u Crnu Goru ("Sl. list CG", br. 34/2016 i 41/2016).

Dopunom teksta naredbe, spisku zemalja iz kojih je zabranjen uvoz goveda i proizvoda životinjskog porijekla (od goveda) kojima se može prenijeti bolest kvrgave kože, dodata je i Republika Albanija.

Bolest kvrgave kože (Lumpy skin disease) je od strane nadležne veterinarske službe Albanije prijavljena Međunarodnoj organizaciji za zdravlje životinja – OIE, dana 11. jula 2016. godine.

Do sada, u 2016. godini bolest je registrovana u Bugarskoj, Makedoniji, Srbiji, Kosovu i u Albaniji, a predhodne godine u Grčkoj i na Kipru.

Obzirom na visok rizika od mogućeg unosa ove bolesti na teritoriju Crne Gore, naročito prometom goveda i prozvoda od goveda iz zemalja u kojima je ova bolest prisutna, a kojima se ova bolest može unijeti u Crnu Goru, Naredbom (sa izmjenama i dopunama) je propisana zabrana uvoza goveda i proizvoda porijekom od goveda kao i dodatni uslovi za pošiljke čiji uvoz odnosno tranzit je dozvoljen i obaveza dezinfekcije i dezinsekcije vozila koje prevoze pošiljke koje predstavljaju rizik.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja permanentno prati epizootiološku situaciju po pitanju ove bolesti i preduzima mjere kako bi rizik od pojave bolesti na teritoriji Crne Gore bio minimalan.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, 15.07.2016.