Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PORESKA UPRAVA: U padu naplata poreza

18.06.2020.


Poreska uprava je tokom maja 2020. godine ostvarila bruto naplatu od 78.833.543,99 eura, što je za 8 miliona eura (9%) manje nego u istom periodu prošle godine. Od početka godine naplaćeno je 429.616.561 euro.

"Najznačajnije smanjenje naplate zabilježeno je kod poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, i to od oko 6 i po miliona eura u odnosu na prošlu godinu", ukazali su iz Poreske uprave.

S druge strane, kako dodaju, naplata poreza na dodatu vrijednost i dalje bilježi trend rasta u odnosu na ostvarenje iz prošle godine.

"Tokom maja po tom osnovu naplaćen je bruto iznos od 19.772.513,83€, milion i po eura (8,5%) više nego u maju 2019. godine", ukazali su.

Upoređujući ostvarenje naplate u aprilu i maju, kada veliki broj privrednika nije poslovao ili je poslovao u ograničenim uslovima i kapacitetima, iz Poreske uprave naglašavaju da je u maju ostvarena naplata za 10 miliona eura iznad ostvarenja iz aprila. Takođe, dodaju, naplata poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, kod kojih je zabilježen najdrastičniji pad naplate, tokom maja bila je za 10 miliona eura iznad ostvarenja po ovom osnovu u aprilu.

"Navedeni podaci rezultat su Vladinog programa za podršku privredi u vidu subvencioniranja dijela bruto zarada zaposlenima, kroz koji je tokom maja u državni budžet uplaćen iznos od preko 6 miliona eura po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, kao i stabilizacije epidemiloške situacije u drugoj polovini mjeseca maja", navodi se u saopštenju.

Naglašavaju da je od početka 2020. godine ukupna bruto naplata iznosila 429.616.561,49€, što je 14 miliona eura (3%) manje nego u istom periodu 2019. godine, ali i 29 miliona eura (7%) više nego u 2018. godini.

"Imajući u vidu da su se okončanjem epidemije stekli uslovi za stabilizaciju crnogorskog tržišta i početak ljetnje turističke sezone, kao i da je Vladin treći paket mjera naročito usmjeren na podršku razvoju privrede, Poreska uprava očekuje da će isto imati pozitivan odraz na ostvarenje naplate u narednom periodu, te da će aktivnosti na praćenju turističke sezone rezultirati visokim stepenom poštovanja poreskih propisa od strane privrednika", zaključuju iz Poreske uprave.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 10.06.2020.


Naslov: Redakcija