Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKONI O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O LOKALNOJ SAMOUPRAVI I O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA I NAMJEŠTENICIMA: Službenicima u državnoj i lokalnoj administraciji vraćaju prava iz rada na način da im novčana potraživanja iz rada i po osnovu rada neće zastarijevati

18.06.2019.


Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozdravio je odluku Skupštine Crne Gore o usvajanju amandmana kojima se službenicima u državnoj i lokalnoj administraciji vraćaju prava iz rada na način da im novčana potraživanja iz rada i po osnovu rada neće zastarijevati.

"Takva neustavna ograničenja su bila uvedena 2018. godine Zakonom o državnim službenicima i namještenicima ("Sl. list CG", br. 2/2018) i Zakonom o lokalnoj samoupravi ("Sl. list CG", br. 2/2018)", podsjećaju iz CGO, dodavši da su 22. oktobra 2018. podnijeli Ustavnom sudu Inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odredaba Zakona o državnim službenicima i namještenicima kojima se ograničavaju novčana potraživanja iz rada i po osnovu rada.

"U međuvremenu, krajem marta 2019. godine, Vlada se izjasnila povodom ove naše inicijative ocjenjujući je neosnovanom, a suštinski stavljajući finansije ispred poštovanja jednakosti građana pred zakonom. Cijenimo da je dobro što su neustavne odredbe poništene, bilo da je to išlo kroz proceduru koju smo mi pokrenuli pred Ustavnim sudom ili kroz amandmane u Skupštini", saopšteno je iz CGO.

Ovim je, kako su ukazali, dokazana utemeljenost inicijative CGO-a i vraćena su ista prava koja imaju svi zapošljeni po osnovu rada i državnim službenicima i namještenicima.

U CGO, ipak, izražavaju zabrinutost i da se radi o trenutnim dogovorima, odnosno da ovi amandmani neće imati dugoročan i stvaran efekat.

"Naime, po saznanjima CGO-a tekućim izmjenama i dopunama Zakona o radu ("Sl. list CG", br. 49/2008, 26/2009 - ispr., 88/2009 - dr. zakon, 26/2010 - dr. zakon, 59/2011, 66/2012, 31/2014, 53/2014 - dr. zakon i 4/2018 - odluka US) se planira ograničenje prava na novčano potraživanje iz rada i po osnovu rada. Nadamo se da će i ovo zainteresovani poslanici budno ispratiti, na isti način reagovati i da će ponovo uspjeti ubijediti većinu da to ne učini", zaključuje se u saopštenju CGO.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 12.06.2019.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija