Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

DIGITALIZACIJA MOŽE DONIJETI 50 MILIONA U BUDŽET


Crna Gora će digitalizacijom televizije, odnosno gašenjem analognog signala 17. juna 2015. godine, ostvariti korist na više nivoa, a budžet bi, po tom osnovu, mogao prihodovati 50 miliona eura, naveo je direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), Zoran Sekulić.

"Građani će tu korist osjetiti sa aspekta kvalitetnije televizijske slike i rezolucije, ali i korišćenja nekih multimedijalnih sadržaja, dok će operatori sa novom tehnologijom lakše i uspješnije prevazilaziti ograničenja u prenosu signala", naveo je Sekulić.

On ističe da se racionalizovanjem korišćenja nove digitalne tehnlogije povećava frekvencijski spektar koji koriste operatori za svoje servise iz oblasti elektronskih komunikacija, prije svega, mobilne telefonije.

"Digitalizacijom se ostvaruje mogućnost da se oslobođeni frekvencijski resursi naplate od operatora elektronskih komunikacija što se popularno naziva digitalna dividenda. Do kraja godine pripremićemo cjelokupnu dokumentaciju i sav raspoloživi frekvencijski opseg biće na javnom tenderu, odnosno raspodijeljen putem aukcije. Pošto u Crnoj Gori prvi put primjenjujemo metod aukcije u tom procesu imaćemo konsultante. Iz iskustva zemalja koje su je već primjenjivale mi očekujemo da će jednokratna nadoknada od frekvencijskih resursa biti 50 miliona eura što će biti prihod crnogorskog budžeta", objasnio je Sekulić.

Prema direktivama EU, dodaje on, godišnje nadoknade koje se naplaćuju isključivo služe za finansiranje administrativnih troškova, regulacije i upravljanja radio-frekvencijskim spektrom i prihod su Agencije za elektronske komunikacije koja, prema zakonu, upravlja frekvencijskim resursom u Crnoj Gori.

"Operateri su učestvovali i učestvovaće u postupku javnih konsultacija o najracionalnijem modelu rasoreda frekvencijskog opsega. Raspodjela mora biti adekvatna i njihovim potrebama. Digitalizacijom ćemo osloboditi dio spektra koji je bio nepodjeljen čime se otvara mogućnost za još jednog mobilnog operatora. Moram naglasiti da tu važnu ulogu igra i tržište koje će pokazati da li postoji interesovanje. Do sada nijesmo raspisivali tender baš iz razloga jer je nepopularno to raditi ako postoji mogućnost da se na njega niko ne javi", kazao je Sekulić.

Izvor: Vebsajt RTCG, 17.06.2015.