Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI: Biće riješeno pitanje vjerskih škola

18.05.2018.


Vlada Crne Gore obavijestila je ombudsmana Šućka Bakovića da će pitanje organizacije obrazovnih programa u vjerskim školama na cjelovit način urediti posebnim propisom, odnosno Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, koji će biti utvrđen do kraja godine.

Ombudsman je zatražio od Vlade da ga obavijesti koje aktivnosti će preduzeti na osnovu preporuka da treba da uredi djelovanje vjerskih zajednica u obrazovanju.

"Rečeno je da će ovo pitanje riješiti posebnim propisom, odnosno zakonom o slobodi vjeroispovijesti. Zaštitnik će svakako pratiti dalja postupanja u vezi sa ovim predmetom", rekli su iz kancelarije ombudsmana.

Ombudsman je sredinom februara, po sopstvenoj inicijativi, formirao predmet i otvorio istragu, kako bi provjerio rad vjerskih škola u Rožajama, nakon što su mediji objelodanili da tamo postoje sporne škole koje nesmetano djeluju, a to je potvrdio i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić koji je tražio i reakciju nadležnih.

Kada je zaštitnik ljudskih prava i sloboda ustanovio da je evidentno da za rad Srednje vjerske škole Ženska medresa, koja je istureno odjeljenje "Gazi Isa Begove medrese" iz Novog Pazara i vjerske predškolske ustanove "Reuda" u Rožajama ne postoji pravni osnov, izradio je preporuke za Vladu da poboljša stanje u ovoj oblasti.


IZVOR: Vebsajt CdM, 16.05.2018.


Naslov: Redakcija