Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SUDSKOM SAVJETU I SUDIJAMA: Institut za vladavinu prava podnio je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona, kojom je propisano da Sudski savjet može da uputi sudiju na rad u ministarstvo, Sekretarijat Sudskog savjeta ili drugo pravno lice na vrijeme do tri godine, a da mu za to vrijeme funkcija miruje


Institut za vladavinu prava IVP podnio je Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o sudskom savjetu i sudijama ("Sl. list CG", br. 11/2015 i 28/2015), jer propisuje da Sudski savjet može da uputi sudiju na rad u ministarstvo, Sekretarijat Sudskog savjeta ili drugo pravno lice na vrijeme do tri godine, a da mu za to vrijeme funkcija miruje, što je, smatraju, suprotno Ustavu Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI - dalje: Ustav).

Institut je u inicijativi naveo da Ustav ne poznaje mirovanje sudijske funkcije i zabranjuje sudiji da profesionalno obavlja drugu djelatnost, a da suprotno tome Zakon to propisuje kao mogućnost, koja se i koristi u praksi.

Institut podsjeća da je Sudski savjet neke sudije uputio na rad u Ministarstvo pravde i u Registar Evropskog suda za ljudska prava, a da im za to vrijeme sudijska funkcija miruje, što Ustav ne dozvoljava.

Institut napominje da prema Zakonu sudija čini najteži disciplinski prekršaj i mora se razriješiti funkcije ako profesionalno obavlja drugu djelatnost, što svakako jeste rad u ministarstvu ili nekom drugom pravnom licu.

IVP podsjeća da je Zakonom propisano da sudija može da obavlja naučnu, obrazovnu i umjetničku djelatnost, kao i aktivnosti zaštićene autorskim pravom i da se to neće smatrati profesionalnim obavljanjem druge djelatnosti, što znači da rad u ministarstvu ili pravnom licu to svakako jeste.

"Sudija ne može vršiti poslove u organima koji donose ili izvršavaju zakone, jer se time miješaju poslovi zakonodavne i izvršne vlasti sa poslovima pravosuđa, što znači da su poslovi u izvršnoj vlasti nespojivi sa sudijskom funkcijom", naveo je Danilo Ajković, izvršni direktor IVP.

Institut upozorava da je rad nosilaca pravosudnih funkcija u Ministarstvu po svojoj prirodi nespojiv sa sudijskom funkcijom, jer je položaj sudija i njihovih obaveza u pravosuđu u potpunoj suprotnosti sa poslovima i obavezama zaposlenih u Ministarstvu.

IVP se nada da će Ustavni sud proglasiti neustavnom spornu odredbu Zakona, jer mirovanje sudijske funkcije i profesionalno obavljanje druge djelatnosti nije u saglasnosti sa Ustavom.

Izvor: Vebsajt CdM, 17.05.2016.