Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZA ENERGETSKU EFIKASNOST 166,45 HILJADA EURA


Za projekte u okviru programa Unaprijeđenje energetske efikasnosti za ovu godinu je iz budžeta opredijeljeno 166,45 hiljada eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

 Iz Ministarstva su saopštili da, prepoznajući značaj potencijala koje država ima u pogledu korišćenja energije iz obnovljivih izvora i unaprijeđenja energetske efikasnosti, istovremeno implementiraju više projekata. Oni se uglavnom mogu svrstati u dvije grupe, na projekte namijenjeni javnim objektima i projekte za građane.

"Na ovaj način mjere energetske efikasnosti se primjenjuju kako u javnim objektima, tako i u sektoru domaćinstva", rekli su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da zakonska regulativa u oblasti energetske efikasnosti predviđa i energetske preglede zgrada koje obavljaju stručnjaci obučeni za energetske preglede.

"S obzirom na to da u Crnoj Gori nijesu postojali stručnjaci za tu djelatnost, ukazala se potreba za razvojem programa edukacije, a i samog realizovanja obuke za energetske preglede", objasnili su iz Ministarstva.

Ministarstvo je u saradnji sa Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju GIZ razvilo i podržalo izradu takvog programa, a u periodu od 2008. do 2011. godine, ovu obuku je pohađalo i uspješno završilo 46 inženjera koji mogu obavljati energetske preglede shodno Zakonu o efikasnom korišćenju energije.

Kada je riječ o projektima koji se odnose na primjenu mjera energetske efikasnosti u javnim objektima, iz Ministarstva podsjećaju da je u toku realizacija dva projekta, Energetska efikasnost u Crnoj Gori MEEP i Program energetske efikasnosti u javnim zgradama EEPPB.

U cilju finansiranja projekta MEEP, Vlada je, kako se navodi, dobila zajam od Međunarodne banke za obnovu i razvoj IBRD od 6,5 miliona eura koji je iskorišćen za finansiranje radova na primjeni mjera energetske efikasnosti u šest zdravstvenih i devet obrazovnih objekata.

Projekat je realizovan u periodu od februara 2009. do 20. decembra 2014.

Iz Ministarstva su saopštili da su ostvareni rezultati implementacije MEEP-a uticali da Vlada donese odluku o uzimanju novog kredita za nastavak njegovog sprovođenja.

"IBRD je odobrila zajam od pet miliona eura, u cilju primjene mjera energetske efikasnosti u 12 do 14 zdravstvenih objekata. Druga faza realizacije MEEP-a počela je u aprilu prošle godine i trajaće do 30. marta 2017. godine", saopšteno je iz Ministarstva.

 

Kada je riječ o EEPPB, ovaj projekat se realizuje po osnovu kredita Njemačke banke za razvoj KfW u ukupnom iznosu od 13,44 miliona eura.

Realizacija projekta je počela u januaru 2012. godine.

Iz Ministarstva podsjećaju da je u prvoj fazi projekta rekonstruisano 13 objekata, od toga 12 škola i jedan studenski dom, a u toku je rekonstrukcija još osam objekata.

Imajući u vidu uspješnu realizaciju prve faze projekta i ostvarene rezultate, Vlada je u decembru dobila kredit od KfW-a od 21,5 miliona eura, čime su se stekli uslovi za početak realizacije druge faze Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama.

Drugom fazom programa, kako se dodaje, biće obuhvaćena primjena mjera energetske efikasnosti u odabranim obrazovnim ustanovama, koje su u nadležnosti Ministarstva prosvjete, zatim administrativnim objektima koji su u nadležnosti Uprave za imovinu, kao i odabranim objektima u vlasništvu Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Realizacija druge faze programa počela je u januaru, dok je planirani rok završetka projekta decembar 2020. godine.

Projekti namijenjeni građanima Crne Gore su Montesol (beskamatni krediti za ugradnju solarnih sistema za pripremu tople vode), EnergyWood i EnergyWood II (beskamatni krediti za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase) i projekat Solarni katuni (projekat ugradnje fotonaponskih sistema na katunima u Crnoj Gori).

"Ovi projekti promovišu upotrebu obnovljivih izvora na strani potrošnje i omogućavaju građanima Crne Gore da što jeftinije, jednostavnije i lakše nabave i koriste ove vrste modernih energetskih sistema. Ovi projekti su pionirski ne samo u Crnoj Gori, već i u cijelom okruženju i kao takvi služe za primjere uspješne prakse", ocijenjeno je iz Ministarstva.

Izvor: Vebsajt CDM, 17.05.2015.